Covid-19 och regler för matservering

Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

  • Servering av mat eller dryck får endast ske till besökare som sitter vid ett bord, en bardisk eller liknande. Besökare får dock hämta mat och dryck vid en disk, en buffé eller liknande, om det kan ske utan att trängsel uppstår och med minst en meters avstånd från besökare som sitter ned.
  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord eller bufféer får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Det finns inget förbud mot bufféservering i föreskriften men det kan vara svårt att lösa detta praktiskt. Om avstånd inte kan hållas ska buffé undvikas. Take away fungerar bra men även här gäller det att hålla avstånden vid hämtning.
  • Ni som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Ni bör också fundera på er möblering i lokalen så att skyddsavstånd kan hållas mellan gästerna.
  • Informera gärna era kunder så alla kan hjälpas åt för att förhindra spridning av covid-19. Gör era rutiner så tydliga och enkla som möjligt så att era gäster kan göra rätt.

Kontakt

Om du har frågor kan du höra av dig till vår livsmedelsinspektör via Besökscenter på telefon: 0471‑24 90 00

Dela sidan på sociala medier

Till toppen