Förorenat glas ska renas och bli designprodukter

Sedan förra året pågår ett nytt forskningsprojekt i Emmaboda och glasriketkommunerna tillsammans med RISE glas: TUFFO, återvinning av blyglas från glasdeponier. Inom kort ska en provsmälta göras på The Glass Factory.

Jonas Karlsson är sedan i höstas anställd som samordnare för projektet innovativ sanering för glasriketkommunerna Emmaboda, Nybro, Lessebo och Uppvidinge.

- Mitt uppdrag är att vara en spindel i nätet för att hitta lösningar för sanering. I April inleds saneringsarbetet i Alsterbro och Flerohopp glasbruksområden. För Emmabodas del står Smålandshyttan nära till hands, säger Jonas.

Det är staten som står för den största delen av saneringen av glasdeponierna. På The Glass Factory, Boda Glasbruk förbereder sig hyttan för deltagande i ett nytt forskningsprojekt: en provsmälta av skärv från glasbruksdeponier där man vill separera ut det giftiga blyet. En första smälta är planerad under ledning av glasblåsarmästaren Peter Kuchinke under vecka 13.

- Vi kan bli ett centrum för studier på hur man kan återvinna glas och knyta ihop det med våra konstnärer, säger Ulf Ogenbrant, chef The Glass Factory.

Projektet görs tillsammans med RISE:s personal i Växjö (tidigare Glasforskningsinstitutet). RISE har gjort förstudier i deras laboratorium med goda resultat.

- I framtiden måste man tänka i längre perspektiv och kanske se tippar och deponier som en resurs. Det kan bli lönsamt att bryta råvaror i deponier, menar Jonas Karlsson.

Om allt går som det ska är tanken att det Stockholmsbaserade designkollektivet Form Us With Love ska göra designprodukter utav det återvunna glaset. Jonas Karlsson anser att arbetet med glasdeponierna betyder mycket för Emmaboda kommun:

- Den kommande saneringen i våra glasbruksorter ger framtidstro! Riskerna för miljö- och hälsoproblem minskar och marken kan användas igen för näringslivet och ge nytt liv till bygden.