Ytterligare lättade restriktioner från och med den 15 juli

Utvecklingen i pandemin går stadigt åt rätt håll. Därför har regeringen och Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att gå vidare med steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktionerna.

Detta gäller från 15 juli:

Långväga kollektivtrafik

Från och med den 15 juli 2021 kan de aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik ta emot passagerare med full kapacitet.

För passagerare gäller det dock att fortsatt vara försiktig och vaksam. Res inte om du upplever symptom eller känner dig sjuk. Då bör du stanna hemma, isolera dig och testa dig för covid-19. Att hålla avstånd är även fortsättningsvis en viktig faktor för att undvika att smitta och bli smittad.

Slopad kvadratmeterbegränsning

Den kvadratmeterbegränsning som styrt hur många personer som samtidigt får vistas på en viss plats, till exempel en butik, ett gym, en nöjespark eller djurpark tas bort. Verksamheterna måste fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel och sällskap ska ha möjlighet att hålla avstånd till varandra. Ansvaret för att detta följs ligger både hos verksamheten och den enskilde individen.

Storleken på sällskap höjs från 4 till 8 personer

Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Detta gäller både inom- och utomhus. Sällskapet ska fortfarande kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till andra sällskap.

Men tänk också på att:

  • Umgås smittsäkert
  • Hålla avstånd och undvika trängsel i kollektivtrafiken
  • Vaccinera dig – det är det viktigaste du gör i sommar!
  • Det finns regionala skillnader, så håll koll på regionala rekommendationer om du reser

Mer information:

Länsstyrelsen Kalmar länlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster