Du som förälder är betydelsefull

Sommaren är på väg. Skolavslutningar, festivaler, sol och bad väcker många fina tankar och minnen. Vi som arbetar på myndigheterna i länet ser även det oönskade.

Det är sent på natten och du vaknar av att ditt barn kommer hem. Du går upp för att kolla läget och känner att det luktar alkohol på väg ut i hallen. Du märker att hen är berusad och rejält svullen vid ögat. Det framkommer att ditt barn hamnat i bråk på en fest.

Klockan 01.30 ringer telefonen, du hinner tänka att din tonåring som är på festival kanske ringer. Det är från sjukhuset i Kalmar. De berättar att din tonåring inkommit till sjukhuset med en drogutlöst psykos. Ditt barn befinner sig i ett mardrömsliknande tillstånd med outsäglig ångest till synes utan slut.

Likande händelser kommer att inträffa i sommar. Gör allt du kan för att inte ditt barn ska drabbas.

Du som förälder är en mycket viktigt skyddsfaktor, du kan göra skillnad för ditt barn eller tonåring. Goda vanor tar barnet med sig resten av livet.

Tips

  • Våga ta ställning, det hjälper ditt barn att säga nej. Majoriteten i årskurs 9 dricker
  • Köp inte ut. Prata även med äldre syskon och
  • Bjud inte på alkohol hemma. Forskningen visar att ungdomar som blir bjudna hemma dricker mer överlag.
  • Visa att du bryr dig. Prata med ditt barn om vad de ska göra, vilka de ska träffa, var de ska vara och följ
  • Bestäm tider då ni ska höras eller träffas under kvällen.
  • Kom överens med andra föräldrar.

Fakta

Undersökningar i Kalmar län visar att det finns en stark koppling mellan alkoholanvändning, tobaksanvändning och bruk av narkotika. 5 av 10 gymnasieungdomar som röker dagligen och använt alkohol de senast 12 månaderna har också testat narkotika.

Det finns en stark koppling mellan misshandel och alkohol. Knappt 7 av 10 misshandelsbrott som sker på allmän plats begås av påverkade gärningspersoner. Vid 8 av 10 misshandelsbrott som sker på allmän plats är offren påverkade.

För ungdomar i åk 2 gymnasiet så är Systembolaget det vanligaste sättet att få tag på alkohol. 6 av 10 får tag på denna alkohol genom att föräldrar, syskon och andra vuxna i dess närhet köper ut åt dem.

Alkoholdrycker får generellt inte säljas, överlåtas eller lånas ut till en person under 20 år. Köper du ut alkohol till din tonåring? Då bryter du mot lagen som finns där för att skydda.

Vill du veta mer? I Tonårsparlören från IQ finns mer fakta och stödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för dig som förälder.