Sverigefinnarnas dag, 24 februari

Sverigefinnar är den största av de fem nationella minoriteterna i Sverige. Sverigefinnarnas historia sträcker sig över nästan tusen år. Krigsbarn, politiska flyktingar och unga arbetare har kommit hit under långtid.

Sverigefinnarna är en erkänd nationell minoritet, med egen flagga och egen högtidsdag. Sverigefinnarna utgör den största av Sveriges fem nationella minoriteter med ca 700 000 personer. Det finska språket är ett av de nationella minoritetsspråken vilket innebär att Sverigefinska barn har rätt till modersmålsundervisning. Enligt lagen ska skolor, kommuner och alla andra myndigheter uppmuntra och synliggöra sverigefinsk kultur. Eftersom den är en del av den svenska kulturen. Och har varit det under nästan tusen år.

Uttrycket Sverigefinnar syftar på svenskar med finländsk bakgrund. Immigrationen till Sverige har haft olika karaktär under åren, från svedjefinnar som kom på 1500-talet och använde svedjebruk för att bryta ny odlingsmark, till arbetskraftinvandring till krigsflyktingar.

Den 24 februari har blivit Sverigefinnarnas dag då den finländske folklivsforskaren Carl Axel Gottlund föddes denna dag. Gottlund har betytt mycket för Sverigefinnarnas kultur då han samlade in bland annat så kallade fornsånger bland svedejefinnar i Värmlands Finnmark.

Vill du läsa mer om Sverigefinnar eller de andra nationella kan du följa länken:

https://minoritet.se/jord-och-bergsbruk-lockade-till-invandring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.