Bertil Valliens skulptur "Albin och Pegasus" återinvigs - skulpturen har renoverats och fått en förhöjning

Bertil Valliens konstverk Albin och Pegasus - uppfört i trä, glas och metall - som sedan 1977 har prytt Boda park i kulturorten Boda Glasbruk var tidigare i stort behov av renovering.

Skulpturen är en hyllning till den färgstarke Bodaprofilen och glasblåsaren Albin Jonsson som var en nära vän till konstnären Erik Höglund och som bland annat är känd för att han gjorde en speciell typ av potta på lediga stunder på Boda glasbruk. Bodaparken ligger bredvid glasbruket. Statyn är ritad av Bertil Vallien och tillverkades tillsammans med brukets duktiga hantverkare 1977 på uppdrag av brukets chef Erik Rosén. Den gamle glasblåsaren Albin fick i mitten av 1940-talet Patriotiska sällskapets guldmedalj för lång och trogen tjänst. Fast det sägs att han snabbt tog av sig medaljen. På frågan om var medaljen förvarades svarade den gamle Albin: - Ja hängde den på suggan. Ja töckte att hon också behövde lite oppmuntran...

Pressen och allmänheten inbjuds att närvara vid ceremonin på fredag 15/6 kl.09:30 intill statyn.

Emmaboda kommuns kulturchef Jan Dzedins blåser trombon och anför ceremonin. Bertil Vallien, Richard Kautto, Lars Larsson och glaskännaren Björn Boode medverkar. Dessutom Bildningsnämndens ordförande Jan-Olov Jäghagen (s).

För mer information om kontakta:

Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur
telefon: 0471-24 92 24