Emmaboda kommun tilldelas en hedrande andra plats i Synas Bästa Tillväxt 2018

Årets andraplats placerar Emmaboda kommun återigen i toppen. Senaste gången i toppen var placeringen 2016 då man var bäst i länet. Det är ett brett spektra av branscher som har bidragit till resultatet.

- Det är härligt med alla former av utmärkelser. Utmärkelsen är ett kvitto på att företagen är livskraftiga och det ger oss ännu mer framtidstro. Det är förstås företagen som har åstadkommit detta. Vår uppgift är att skapa möjligheter, men det är företagarna som skapar tillväxten. Det här är deras förtjänst! säger näringslivsutvecklare Ann-Christine Torgnyson, näringslivsutvecklare Emmaboda kommun.

Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Det utses en vinnare per län. I Kalmar län vann Torsås med Emmaboda och Kalmar på 3:e plats.

Syna framhåller i sitt informationsmaterial om priset att den bästa tillväxten finns där de flesta växer. Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför är Bästa Tillväxt en viktig värdemätare. Synas tillväxtindex premierar en stabil utveckling i näringslivet och lyfter fram kommuner där många företag växer.

- Vi kommer att fira priset och uppmärksamma de företag som bidragit mest till priset på årets avslutande nätverksträff den 11 december på The Glass Factory i Boda. Exakt hur detta kommer att ske får bli en överraskning, säger Ann-Marie Fagerström, kommunstyrelsens ordförande Emmaboda kommun.

Tre värden mäts:

• Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Alla aktiebolag som haft en positiv utveckling på minst ett kriterium är med och bidrar.

Här är de 10 företag med säte i Emmaboda kommun som haft en påstig utveckling på samtliga tre kriterier.

• Jon Stenberg AB
  • AB Emmaboda Gravvårdsindustri