Foto: Joachim Cruus

Halt på Emmaboda flygbana

Det var en tapper skara som trotsade novemberblåsten och det snöblandade regnet och med stor entusiasm gav sig ut på flygrakan under torsdagen. MOM Events och Albinsson och Sjöberg bjöd in till en ”prova på dag” för att testa halkkörning med personbil och tunga fordon. Företrädare för Emmaboda kommun, Räddningstjänsten, några bussbolag med flera företag hade nappat på erbjudandet.

- Halkan simuleras med den speciella tekniken EasyDrift. Easy Drift består av plastringar som sätts på vanliga däck. Detta ger en trovärdig halka där föraren får testa och träna sig i att använda bilens antisladdsystem, ABS-bromsar mm, säger Ted Johansson, MOM Events.

Under dagen gavs möjlighet att testa körning med såväl personbil som lastbil. Och för de modiga – gick det även att testa den unika vältbilen. Denna bil är till för att skapa en förståelse för hur en lastbil beter sig i kurvor och hur även små hastighetsökningar påverkar utfallet av kurvtagningen.

- Jag testade personbilen en kortare stund. Det var en nyttig erfarenhet. Jag ser direkt en tydlig nytta med att öva säkerhetskörning för vår personal inom kommunkoncernen - inte minst för vår omsorgspersonal som är ute året runt i alla möjliga väder, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Fagerström när hon kliver ur bilen.

Ted Johansson och MOM event håller till vardags till på Ljungbyheds motorbana i Skåne, men hyr även in sig på olika platser i landet. De tar med sig all utrustning som behövs och hyr in sig några dagar upp till veckor i taget.

Fredrik Bjerngren Albinsson och Sjöberg berättar att dagens event och samarbetet med MOM Events ingår i en satsning att utveckla fler aktiviteter och få samverkan med fler aktörer på Emmaboda flygbana. Målet är att öka andelen uthyrning på vardagar för att långsiktigt utveckla och göra investeringar i banan.

- Jag hoppas självklart att fler ska få upp ögonen för denna möjlighet och att MOM Events kommer att hyra in sig många veckor på flygbanan. Det är bra för vår arrendator Albinsson och Sjöberg och det är bra för vårt gemensamma bolag Emmaboda Flygbana Fastighetsförvaltning AB. Dessutom ser jag att det är bra för våra kommuner och företag i regionen att kunna få denna utbildning nära hemmaplan. Sist men inte minst ser jag att det också kan ge spinn off effekter för såväl våra boendeanläggningar som restauranger och servicenäringar, avslutar Ann-Marie Fagerström.

För mer information kontakta:
Ann-Marie Fagerström, kommunstyrelsens ordförande Emmaboda kommun,
telefon: 0471-24 90 10, e-post: ann-marie.fagerstrom@emmaboda.se

Ted Johansson, MOM Events,
telefon: 070-658 12 95, e-post: ted@mom-events.se

Fredrik Bjerngren, Albinsson och Sjöberg,
telefon: 0455 361 238, e-post: fredrik.bjerngren@fabas.se