Förbättrade resultat i skolan gör att Emmaboda klättrar något i ranking

Emmaboda kommun ligger på 141:a plats (148 år 2018) bland landets 290 kommuner i 2019 års Bästa skolkommun med ett index på 44,105. Bäst i Sverige enligt Lärarförbundets ranking är Torsby kommun.

- Emmabodaeleverna ligger på 15:e plats i landet när det gäller avslutad gymnasieskola med examen efter tre år oavsett om de går på Vilhelm Mobergsgymnasiet eller på en skola i närområdet. Det är vi mycket nöjda med och det är också tillfredsställande att ansträngningarna på högstadiet ger bättre resultat. Målsättningen är att alla ska få godkända betyg och behörighet till nationellt gymnasieprogram, säger Lennart O Werner, bildningschef i Emmaboda kommun.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Andel som fullföljer gymnasiet och nivån på sjukfrånvaron tillhör Emmabodas styrkor relativt sett, medan andelen godkända elever och elevernas meritvärde i åk 9 drar ner kommunens rankning.

Emmaboda ligger bättre till än grannkommunerna Torsås (149), Karlskrona (168) och Lessebo (257), men sämre än Kalmar (18), Nybro (37), Ronneby (41) och Tingsryd (80). I hela Kalmar län är Emmaboda rankad som nummer nio av tolv kommuner. Borgholm placerar sig bäst i länet.

Lennart O Werner, bildningschef i Emmaboda kommun,
telefon: 0471-24 92 16, e-post: lennart.werner@emmaboda.se