Dela sidan på sociala medier

Emmaboda kommun genomför Tekniknatten för första gången

TEKNIKNATTEN vänder sig till åk 8 på högstadiet och åk 2 på gym­nasiet - ungdomar på väg ut i olika studie- och yrkesval. Tillsammans visar vi upp en bredd av olika yrkesroller och branscher.

Tekniknatten genomförs med inspiration från Industrinatten som är ett koncept som har tagits fram av IUC Industriellt utvecklingscentrum i Skåne. I Emmaboda har vi dock valt att ha bredare ansats vad gäller teknik så vi lyfter allt från industriföretag till att visa teknikinnehåll i vård- och omsorgsyrken.

Följande teknikinten­siva företag/arbetsplatser tar emot studiebesök:
AMB Industri, Bergs Timber Broakulla, EBV Plåt, Emmaboda Bad- och Träningscenter, Emmaboda gravvårdsindustri, Emmaboda Industriservice, Emmaboda kommun Loket, Glasteknik, RZ Auto CNC och Smålands Specialstansning.

Ungdomarna är uppdelade i 12 grupper och varje grupp besöker två arbetsplatser. På studiebesöken kommer ungdomarna att ställa frågor direkt till företagsledning och olika medarbetare – vad innebär det att arbeta här? vilken utbildning krävs? kan man få praktik hos er? hur jobbar ni med programmering och automatisering? Vad för slags matte behöver man kunna? Detta ska men sedan redovisa för klassen. Detta gör att eleverna i varje klass får kännedom om fler arbetsplatser än bara dem man själv har besökt.

Minimässa och informationspass:
På Bjurbäcksskolans högstadium pågår parallella program med informationspass och minimässa för att visa på möjliga utbildnings- och karriärvägar i olika yrken.

På Bjurbäckskolan medverkande följande aktörer:
Linneuniversitetet, Blekinge tekniska högskola, Vilhelm Mobergsgymnasiet T4, Kulturskolan, Marinen 3:e Sjöstrid, Lantmäteriet, Xylem, AMB Industri, Emmaboda kommun, Teknikcollege Sydost, IUC Industriellt utvecklingscentrum, LTC Linnaeust Technical Centre och Arbetsförmedlingen.

Förskjutning av skoldagen:
Eftersom vi har förskjutit skoldagen börjar ungdomarna kl. 15,00 och går till 20,30 då bussarna går tillbaka. De elever som har skolkort på KLTs bussar hämtas och lämnas på bostadsadressen så transporten skiljer sig lite från ordinarie skoltrafik.

Arrangör är:
Emmaboda kommun i samarbete med Linneuniversitetet Linnaeus Technical Centre.

Annika Holmquist
Studie och yrkesvägledare