Dela sidan på sociala medier

Bevattningsförbud i Emmaboda kommun 15 maj-30 september 2017

Från och med den 15 maj och fram till och med den 30 september 2017 gäller bevattningsförbud för alla som har kommunalt vatten i Emmaboda kommun.

Anledningen till bevattningsförbudet är den knappa nederbörden och fortsatt låga grundvattennivåer i regionen. De låga grundvattennivåerna beror på ytterligare en torr höst och en snöfattig vinter. Det är under denna period som grundvattennivåerna annars brukar återhämta sig. Enligt SMHI:s prognoser kommer även sommaren 2017 att bli fattig på nederbörd.

Vi inför idag bevattningsförbudet för att säkra tillgången på dricksvatten under sommaren.

Förbudet gäller till och med den 30 september men om förhållandena ändras kan detta förändras.

Vi ber allmänheten att vara återhållsam med vattenanvändningen och försöka minska förbrukningen på de sätt man kan.

Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten i Emmaboda kommun.

Vad innebär bevattningsförbudet?

Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt.
Tips! Du får använda vattenkanna. Samla gärna upp regnvatten och vattna med.

Du får inte fylla din pool (över 3 m³) med dricksvatten.
Detta gäller även uppblåsbara pooler, spa-bad och badtunnor större än 3 kubikmeter. Du som har en nedgrävd pool får fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa.

Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattenslang.
Tips! Tvätta bilen på en biltvättsanläggning. Var sparsam med antalet tvättar

Länk till länsstyrelsens frågor och svar om vattenbrist: Länsstyelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor om bevattningsförbudet besvaras av:

Emmaboda Energi och Miljö AB (huvudman för vatten i Emmaboda kommun)

Stefan Lundgren, Vd, stefan.lundgren@emmaboda.se 0471-24 97 51

Pia Gustavsson, miljöingenjör, pia.gustavsson@emmaboda.se 0471-24 97 74