Dela sidan på sociala medier

Racingföraren Isac Aronsson ny kommunambassadör för Emmaboda

I halva sitt liv har snart 15-årige Isac Aronsson suttit bakom ratten. Riktiga racingbilar fick han dispens att köra redan som 12- åring. I framtiden siktar han på att bli professionell förare i tyska DTM-serien.

Under perioden 1 juni 2017 till 28 februari 2018 är Isac Aronsson vår kommunambassadör.

- Att bli kommunambassadör för Emmaboda tycker jag ska bli kul! säger Isac Aronsson.

Isac bor med sin familj i Plaggebo, utanför Långasjö. Intresset för motorsport kommer inte helt ur det blå: hans pappa Daniel tävlade framgångsrikt i rally på 1990-talet. 1994 blev han 4:a i SM-grupp A. Nu är hans roll att sköta tävlingsbilens underhåll och teknik. En heltidssyssla inflikar han.

-Allt började med att jag fick prova köra gokart i Emmaboda när jag var sju år. Jag hade bästa varvtid och efter det började tjata om att få en egen gokart, säger Isac.

Han fick sin egen gokart som sjuåring och därefter gick allt Isacs väg. Fram till 2014 tävlade han med framgång i tre olika gokartsklasser – ofta mot äldre förare. Tio år gammal kom han upp i 100 km/h i gokarten.

- När han var 12 år kom vi till en vägs ände: han kunde inte utvecklas mer i gokart. Vi ville ha dispens för att han skulle kunna köra riktig bil. Förbundet var tveksamt men vi lyckades övertyga ordföranden och Isac fick sin dispens. Jag är övertygad om att han är yngst i världen som fått dispens att köra bil, säger Daniel.

2015 inleder Isac sin debut i racingbilsvärlden, Clio Cup för juniorer med tävlingar i Sverige. Från och 2017 kör han en Citroën DS3. 230 hästar och maxfart 230 km/h med något avskalad inredning.

-Den har så lite inredning som möjligt för att hålla vikten nere. Bland annat finns det ingen AC. Ibland kan bli 50 grader varmt inne i kupén. "Citroën DS3 CUP" körs i Danmark, Norge och Sverige med förare som är mellan 18 till 40 år. Jag är yngst, säger Isac.

För 2017-2018 har Isac målsättningen att bli topp-10 i serien. Konkurrensen är hårdare men också de ekonomiska förutsättningarna. Motorsport är högsta grad en materialsport. Förutom mycket tid krävs ansenliga summor för att träna och tävla. En del av täcks av sponsoravtal men föräldrar till motorintresserade barn får vara beredd att lägga ut en del.

-Formel I är jag inte intresserad av. Jag vill köra bil inte plastlådor. I framtiden vill jag tävla i högre klasser. Och då kommer man in i stall där kostnaderna betalas av stallet. Det skulle vara kul att bli proffs i tyska DTM-serien. Då kan jag leva gott, säger Isac.

Fakta: Kommunambassadör

Som kommunambassadör ska Isac Aronsson ha Emmaboda kommuns logotyp på sin webbplats, kläder och bil. Han ska i samband med race och aktiviteter synas med information och ibland med en informationsplats. Kommunen kan använda Isac i sin marknadsföring. Teamet deltar på utvalda aktiviteter tillsammans med kommunen. Isac kommer bland annat att synas på GoOnsdag och Emmaboda marknad i september, trafikantveckan och Emmabodadagen den 14 februari 2018.

Fakta: Isac Aronsson

Ålder: 15 år i augusti