För dig som företagare med anledning av Coronaviruset covid-19

Med anledning av Coronaviruset Covid-19 vill vi informera om beslut och riktlinjer som tagits i Emmaboda kommun och kommunens bolag för att minska spridningen av viruset. Vi har också valt ut information från samverkanspartners och nationella myndigheter och organisationer som berör näringslivet.

Till följd av ny spridning av coronaviruset covid-19 drabbas flera företag i kommunen hårt. Emmaboda kommun ser att det krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder för att undvika konkurser, stora uppsägningar och därmed jobb för våra kommuninvånare. Emmaboda kommun aktiverar därför flera av vårens insatser.

Följande insatser återinsätts för företag:

a) Om kund begär anstånd kommer Emmaboda Energi och Miljö AB/ Emmaboda Elnät AB vara lyhörda för att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.

b) Om kund begär anstånd kommer Emmaboda kommun vara lyhörd för att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter gällande tillstånd och tillsyn. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.

c) Om kund begär anstånd kommer EMFAB/EBA vara lyhörda för att förlänga betalningstider på hyra i lokaler för företag där de kommunala bolagen är hyresvärd. Gäller verksamhetslokaler. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.

d) Nytt anstånd kan ej beviljas på tidigare beviljat anstånd gällande punkt a-c

e) Kommunen kommer att vara lyhörd för önskemål om förkortad betalningstid från leverantörer av varor och tjänster till kommunen.

f) Kommunen fortsätter med tjänsten ”företagslots”.

Ovanstående förändringar och insatser gäller från och med 2020-11-23 till och med 2021-01-31.

Emmaboda kommun förlänger samverkan kring jourhavande företagslots

Emmaboda kommun ingår i en regional samverkan kring Jourhavande företagslots. Region Kalmar län är samordnare och kommunerna i länet och deras samverkanspartners hjälps åt för att lotsa företag som behöver hjälp med anledning av coronavirussmittan covid 19.

Mer information om företagslots på Region Kalmar läns webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information till dig som har restaurang, krog, pizzeria eller café

På grund av corona, covid-19, så har det kommit nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten för restauranger, krogar, pizzerior och caféer.

Information till dig som har restaurang, krog, pizzeria eller café

Nya råd och allmänna föreskrifter till serveringsställen

Från och med 3 november gäller nya råd och allmänna föreskrifter för serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter måste sitta ner. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan.

För mer information på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Företagen, föreningar och organisationer i Emmaboda kommun har mycket att erbjuda

Nu i coronaviruset covid-19:s framfart vill de nå ut till alla som tvingas leva isolerat. Företagens, föreningarnas och organisationernas erbjudanden bidrar till att vi kan ha ett fortsatt bra handel i kommunen.

För mer information

Emmaboda kommun stöttar Emmaboda handel

Medarbetarna i Emmaboda kommun kommer att få presentkort i Emmaboda handel CSO i julgåva. Emmaboda kommun har kommit överens med CSO (Centrum Sydost) så att deras presentkortssamverkan utökas tillfälligt så fler företag kan anslutas utan medlemskrav.

För mer informationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Matleveranser

Emmaboda kommun förlänger matservice och hemsändning av matvaror till personer 70+ samt personer i riskgrupp till och med 2021-01-31. Gällande avtal mellan handlare och Emmaboda kommun förlängs. I de fall avtal saknas kan avtal tecknas med Emmaboda kommun.

För mer information kontakta
Katarina Bondesson
katarina.bondesson@emmaboda.se eller 0471-24 90 31

Information till företag

Företagsbesök

Näringslivsutvecklare och kommunalråd erbjuder i första hand digitala företagsbesök. Om det finns särskilda skäl genomför vi fysiska företagsbesök.

Övriga sammankomster (med fler deltagare) är vi mycket restriktiva med. I praktiken innebär det att näringslivskontoret inte kommer att genomföra fysiska träffar i egen regi eller tillsammans med samverkanspartners så länge rekommendation om 80% hemarbete förordas av krisledningsnämnden.

Vi kommer att samråda med CSO när det är lämpligt att återuppta planerade nätverksträffar.

Möjligheternas Hus

Inga externa besök tillåts i kontorslokalerna.

Öppet som vanligt på Återvinningscentralen och Vissefjärda pall.

Emmaboda Energi och miljö

Har stängt kundtjänst för externa besökare. Nås via telefon och mail.

Räddningsförbundet Emmaboda-Torsås

  • Räddningsstationen tar inte emot besök av utomstående om det inte är absolut nödvändigt.
  • Externa utbildningar skjuts upp tillsvidare.
  • Tillsyn och brandskyddskontroll hanteras som vanligt men med extra hänsyn till att hålla avstånd (minst 1 m) och god handhygien.
  • Vid automatlarm och utryckning arbetar man för att exponera så få som möjligt.

Tillsyn

Bygg- och miljökontoret

Bygg- och miljöenheten kommer inte att göra några inspektioner inomhus, endast vid akut behov till exempel livsmedelsförgiftning, smittskydd, olycka.

Information från samverkanspartners kring lokala arrangemang och aktiviteteter

Information från samverkanspartners

En mängd aktiviteter och träffar har ställts nu in med anledning av Covid-19 Coronaviruset. Vi kommer att informera i nyhetsbrev när fysiska träffar kan återupptas.

Nystartsrådgivning

Vår samverkanspartner Nyföretagarcentrum Kalmarsund erbjuder rådgivning som tidigare. För de som önskar erbjuds rådgivning per telefon. Anmäl dig härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bra och viktiga länkar till nationella myndigheter

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av Coronaviruset Covid-19 har vi samlat ett antal länkar där du du som företagare i Emmaboda kommun kan hitta viktig information.

Följ länkarna för att hålla dig kontinuerligt uppdaterad.

  • På Verksamt.selänk till annan webbplats samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information om det nya coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till.
  • Emmaboda kommun följer händelseutvecklingen och tar löpande del av Folkhälsomyndighetens rapportering, råd och riktlinjer.
  • Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.
  • Organisationen Företagarnalänk till annan webbplats har samlat artiklar som berör corona-epidemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Dela sidan på sociala medier

Till toppen