Emmabodatjejen Hanna Runesson vann SM-guld i sommarföretagande

l helgen (23-25 augusti) gick UngDrive Masters – Sveriges största läger för unga entreprenörer, av stapeln i Gnosjö. Hanna Runesson, Emmaboda och hennes lag ”DramaQueens” gick hem med SM-medaljer i ädlaste valör.

Under sommaren har Hanna Runesson och kompisen Maja Moberg medverkat i UngDrive Kronoberg.

Företaget de drivit hette Barnens Sommarvecka. Deras affärsidé var att ge barn i åldrarna 8-13 år en möjlighet till en vecka med skratt, frisk luft och teater!

UngDrive gav mersmak och Hanna blev nominerad till UngDrive Masters. Det som värderas för att bli uttagen är prestation, ”mindset” och framtidspotential. Hanna hade vad som krävdes och knep en av de totalt 72 SM-platserna.

På plats i Gnosjö delades Hanna in i ett av de 24 lagen som fick möta tuffa utmaningar/case kopplade till etablerade företag runt om i Gnosjö. Det gällde att lösa uppdragen så bra som möjligt och samla ihop så många poäng som möjligt. Några av uppdragen var att komma med idéer för att marknadsföra ett företag för att rekrytera mer personal, att skapa en ny produkt i metall och att komma med idéer för att fräscha upp ett lunchrum. Efter intensiva dagar vann Hanna och hennes ”DramaQueens” SM-guld i Sommarföretagande.

-Jag är otroligt stolt och glad efter årets upplaga av UngDrive Masters som jag också är med och projektleder. Tre pallplatser och totalt 13 av 72 deltagare från Kronoberg-projektet är ett kvitto på att vi hållit en väldigt hög nivå i år. Jag vågade aldrig hoppas på att denna utveckling skulle ske så här snabbt, helt otroligt, säger Jan Graae-Nielsen, projektledare för såväl UngDrive Masters som för UngDrive Kronoberg

Några frågor till Hanna:

Hur känns det idag, när du hunnit smälta vinsten?

- Jag, vet inte ens om jag har hunnit smälta det. Helt underbar känsla som inte går att beskriva. Det är det sjukaste (bästa) jag har varit med om, säger Hanna.

Vad tar du med dig hem från Masters utöver guldmedaljen?

- Alla underbara människor, både deltagare, coacher, nya lärdomar.

Hade du några fler kompisar med från Emmaboda på Masters?

-Ja, vi var två tjejer från Emmaboda i olika lag.

Vad var din bästa lärdom från att driva UngDrive i sommar?

- Att ta sig igenom motgångar och tro på sin egen förmåga. Men också ”communityt” - det är ett nätverk som man kan ha nytta av resten av livet.

Skulle du rekommendera andra att söka till UngDrive?

-Ja, får man chansen ska man göra det.

Att Hanna har drivet, råder det ingen som helst tvekan om. Hon har redan anmält att hon är intresserad av att bli en av tre ungdomscoacher på UngDrive Kronoberg 2020. I tisdags, i samband med att kommunen uppvaktade med en blomma, fick hon telefonsamtalet med beskedet att en av platserna är hennes.

FAKTA:

Över 3000 ungdomar i åldersgruppen 15–19 år driver årligen ett sommarföretag via t ex UngDrive, Sommarlovsentreprenörer m fl. Sommarföretagandet drivs som en utbildningssatsning där ungdomarna får utveckla sina entreprenöriella förmågor för att rusta sig för framtida företagande eller att vara bättre rustade på arbetsmarknaden. Emmaboda kommun har ett samarbete med UngDrive Kronoberg bestående av ”non-profit”-organisationen UngDrive, licenstagaren Jan Graae-Nielsen (Angray Event AB) samt Alvesta, Ljungby, Tingsryd, Älmhult, Osby och Växjö kommun. 2019 slogs rekord och UngDrive Kronoberg hade flest deltagare i hela Sverige! Totalt deltog 68 ungdomar varav 12 hade anknytning till Emmaboda kommun.

2019 var sjunde året som UngDrive Masters och SM-tävlingen arrangerades. Senaste gången Emmaboda kommun hade deltagare i SM var 2017. Då slutade det med en hedrande fjärdeplats.

För mer information kontakta:

Ann-Christine Torgnyson, näringslivsutvecklare Emmaboda kommun,
0471-24 90 12, ann-christine.torgnyson@emmaboda.se

Jan Grae-Nielsen, licenstagare, UngDrive Kronoberg; Angray Event,
073-076 05 88, jan@angrayevent.com

Dela sidan på sociala medier