Du som förälder är betydelsefull

Sommaren är på väg. Skolavslutningar, festivaler, sol och bad väcker många fina tankar och minnen, men även det oönskade. Du som förälder i Emmaboda kommun är en mycket viktigt skyddsfaktor. Du kan göra skillnad för ditt barn eller tonåring. Goda vanor tar barnet med sig resten av livet. Gör det du kan för att inte ditt barn ska drabbas.

Tips

  • Våga ta ställning. Det hjälper ditt barn att säga nej. Majoriteten i årskurs 9 dricker inte.
  • Köp inte ut. Prata även med äldre syskon och kamrater.
  • Bjud inte på alkohol hemma. Forskning visar att ungdomar som blir bjudna hemma, dricker mer.
  • Visa att du bryr dig. Prata med ditt barn om vad de ska göra, vilka de ska träffa, var de ska vara och följ upp.
  • Bestäm tider då ni ska höras eller träffas under kvällen.
  • Kom överens med andra föräldrar.

Fakta

Undersökningar i Kalmar Län visar att det finns en stark koppling mellan alkoholanvändning, tobaksanvändning och bruk av narkotika. 5 av 10 gymnasieungdomar som röker dagligen och använt alkohol de senast 12 månaderna har också testat narkotika.

Det finns en stark koppling mellan misshandel och alkohol. Knappt 7 av 10 misshandelsbrott som sker på allmän plats begås av påverkade gärningspersoner. Vid 8 av 10 misshandelsbrott som sker på allmän plats är offren påverkade.

För ungdomar i åk 2 gymnasiet får 6 av 10 tag på alkohol genom att föräldrar, syskon eller andra vuxna i dess närhet köper ut åt dem. Köper du ut alkohol till din tonåring? Då bryter du mot lagen som finns där för att skydda.

Vill du veta mer? I Tonårsparlören från IQ finns mer fakta och stöd för dig som förälder. Läs mer på www.tonarsparloren.se/sv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med vänlig hälsning,

Lisa Hansson, Folkhälsosamordnare i Emmaboda kommun

Länkar

IQ-initiativet på Facebok (tips för föräldrar) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

IQ.se (information och tips för föräldrar) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det var sent på natten. Jag vaknade av att min son kom. Jag gick upp för att kolla läget. Jag kände direkt lukten av alkohol. Han var berusad och rejält svullen vid ögat. Han hade hamnat i bråk på en fest

Mamma till Calle 16 år

Telefonen ringde 01:30, jag hann tänka att det är kanske dottern som ringer. Hon är på festival. Det var från sjukhuset i Kalmar. De berättade att hon inkommit till sjukhuset med en drogutlöst psykos. Mitt barn befann sig i ett mardrömsliknande tillstånd med outsäglig ångest som aldrig ville ta slut.

Pappa till Sofie 15 år

Ett samarbete mellan Emmaboda kommun och Länsstyrelsen Kalmar län

Dela sidan på sociala medier