Kulturresa i vår del av Småland har kickat igång!

Nu har KULTUR-resa i vår del av Småland kickat igång och flera olika aktiviteter står för dörren under hösten.

Claes Lundström och Gustav Karlsson kollade till grisarna och hästen under gårdagens utflykt till Klasatorpet.

Under torsdagen den 9 augusti gick en trevlig men varm dag av stapeln på Klasatorpet. Ett 20-tal pensionärer från Algutsboda och Lindås tog del av Rut Elofsson berättelser från filminspelningen av Mobergs Utvandrarna på 60-talet. Tidigare i veckan gjorde ett gäng från Emmaboda samma resa och nästa vecka är det dags för ytterligare ett 20-tal pensionärer från Vissefjärda att ta del av berättelserna och miljön på Klasatorpet.

Intresset för resorna och aktiviteterna är stort. Under sommaren har resor gjorts till Bygdespelet i Vissefjärda och till Duvemåla hage. I Klasatorpet och Duvemåla hage har guider berättat om platsens historia.

Under hösten väntar Mobergcafé med högläsning och musik från Algutsboda hembygdsförening liksom att Per Melin visar bilder och berättar om bygdens historia från stenålder till 1800-tal, på allaktivitetshusen Dacke, Alsboknuten och Loket samt Träffpunkten 10:an i Lindås.. Fri entré. Se program för respektive allaktivitetshus för datum och tid.

Utflykt till Hönsalottas museum står också på programmet under hösten. Håll utkik efter datum och tid som kommer framöver.

Det kommer även att hända en del trevligt under våren eftersom projektet pågår till och med maj månad 2019.

Bakgrund:

Emmaboda kommun beviljades i juni anslag från Familjen Kamprads stiftelse!

Kulturresan i vår del av Småland innebär att pensionärer erbjuds deltagande i olika kulturella arrangemang. Emmaboda kommun har genom sin tidigare medverkan i projektet Hälsa- och kultur i Kalmar län fått nya kunskaper och bekräftelse på att musik, konst och andra former av kultur kan förbättra människors hälsa och livskvalitet.

  • Mot bakgrund av detta bestämde vi oss för att söka medel ur Familjen Kamprads stiftelse till Kulturresan i vår del av Småland, säger Anneli Djerf. Syftet är att tillgängliggöra kommunens kulturarv för alla på olika sätt. Det erbjuds möjlighet att ta del av bland annat Duvemåla hage, Klasatorpet, bygdeteatern i Stallarna, Moberg bygd, Hönsalotta, The Glass Factory och föreläsningar med mera.

Utlysningen gällde ”Hjälpverksamhet för behövande äldre”. Projekten skulle ha anknytning till Småland. Emmaboda kommun sökte anslag för tre projekt; Kulturresan i vår del av Småland, En heldag på Klasatorpet, Cirkelverksamhet i Emmaboda-dåtid, nutid och framtid. Stiftelsen beviljade 130 000 kronor till Kulturresan i vår del av Småland

Resor och föreläsningar utgår från allaktivitetshuset Dacke i Vissefjärda, Alsboknuten i Algutsboda och Loket i Emmaboda samt träffpunkten 10:an i Lindås.

Kontaktperson:

Anneli Djerf, 0471-24 94 88

anneli.djerf@emmaboda.se

Dela sidan på sociala medier