Kostenheten under pandemin

Isabell Elvung och Anne Eriksson, kostchefer.

När covid-19 tog fart under våren innebar det en stor omställning för serveringen av mat på skolor och äldreboenden. Kostcheferna Anne Eriksson och Isabell Elvung berättar mer.

I slutet av mars och början av april tog krisledningen beslut om att erbjuda matlådor för uthämtning till gymnasieelever bosatta i Emmaboda tätort övriga tätorter i kommunen. Besöksförbud på äldreboenden och avståndsregler i skolornas matsalar gjorde att kostenheten tillsammans med skola och annan kommunal personal fick en utmaning i logistik.

- Pandemin påverkade vårt arbetssätt totalt! Vi förser både äldreomsorgen och skolorna med mat. Vissefjärda och Långasjös elever åt sin mat på äldreboendena. Hela våren har de istället ätit lunch i klassrummen. Eleverna har tyckt att det var positivt men pedagogerna ansåg att situationen inte var optimal, säger Anne Eriksson, kostchef Emmaboda kommun.

Utmaningarna har varit många. Inte minst att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och att inte vara för många i en lokal. Förutom att sätta upp markeringar på golven, glesa ut antalet stolar och erbjuda handsprit har man med bildningsförvaltningens hjälp pusslat ihop matscheman.

- Alla vill äta runt 11.00-12.00 och prioritet ett var att inte blanda grupperna. Det har gått bra. I Bjurbäcksskolans stora matsal har vi sänkt antalet platser från 240 till 180 och vi har öppnat två nya matsalar, säger Anne Eriksson.

- Nu i höst kommer eleverna i Långasjö och Vissefjärda att äta i sockenstugan respektive församlingshemmet, säger Isabell Elvung, kostchef Emmaboda kommun.

Som många andra kommuner erbjöd Emmaboda sina gymnasieelever matlådor under pandemin. Tjänsten utnyttjades i snitt av 25 elever om dagen vilket var betydligt mindre än vad kostenheten räknade med. I de flesta kommuner i Sverige fick eleverna matlådor med kyld mat. Inte i Emmaboda.

- Tack vare att vi har kök i Emmaboda, Långasjö, Vissefjärda och Algutsboda kunde vi erbjuda matlådor med nylagad varm mat. Vi har haft bra samarbete med lokalvården, vaktmästare och skolpersonal för att logistiken skulle funka, säger Isabell Elvung.

Anne Eriksson och Isabell Elvung anser att man har löst de svåra utmaningarna bra. Planeringen och alla beslut var tuffast men nyckeln till framgången är att Emmaboda är en liten kommun. Närheten till kollegor innebär snabba lösningar.

- Vi gjort det bästa för att det ska vara så säkert som möjligt och vi vill tacka alla i kostenheten och andra medarbetare!