Emmabodamodellen

Vi vill bidra till att sprida vår modell om hur vi arbetar i kommunens äldreomsorg. Hur kan vi få fina ord att verkligen påverka omsorgen för individen? Boken handlar om att våga förändra.

Vi har under många år rönt ett stort intresse för vår äldreomsorg ute i landet och det har resulterat i att ca 85 kommuner varit på studiebesök hos oss.

Resan tog sin start redan på 80-talet då några kloka eldsjälar började arbeta med att ett nytt tankesätt skulle få prägla vår omsorg.

Det som växte fram är vad de flesta idag känner som ett salutogent synsätt. Vi försöker att i varje del av omsorgen ha med oss den tanken, från politik till omsorgsassistent i verksamheten.

Dagens medarbetare förvaltar det som startades upp för många år sedan men vågar också utveckla och anpassa efter dagens behov.

Vi tycker det är viktigt med tillåtenhet att få testa sina tankar för att se om det håller i vardagens omsorg. Processen är en del av utvecklingen och därför är det viktigt att alla tillåts att vara med.

Från ord till handling

Vad menar vi då med vårt salutogena synsätt? Jo, vi är alla individer med olika förutsättningar. Att arbeta utifrån ett salutogent synsätt innebär att utgå från det friska, se individen och att stimulera till en känsla av självständighet och meningsfullhet.

2015 gjorde vi en bok för att visa hur vi har omsatt vision till arbetssätt. Vi planerar en revidering av boken samt också att visa på äldreomsorgens arbetssätt i en webbutbildning som en del i introduktion av nya medarbetare men också som repetition för redan verksamma. Vi har också en vision om att delar av denna kan göras öppen för andra intresserade utanför Emmaboda kommun. I dagsläget kan vi inte sia om när det arbetet kommer att vara klart. Till dess finns 2015 års bok ”Emmabodamodellen- ett salutogent arbetssätt i äldreomsorgen” att bläddra i digitalt eller att ladda ned som PDF. De tryckta exemplaren av boken är slutsålda.

Låga sjuktal uppmärksammades av SVT

Emmaboda kommuns låga sjuktal uppmärksammades av SVT i november 2017. Emmabodamodellen är en stor del i resultatet.
Kika gärna på inslaget via länken nedan

SVT.se - Låga sjuktal i Emmaboda kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Emmabodafotograferna Eva och Kevin Johnston har tagit de fina bilderna.

Här kan du bläddra i boken och/eller ladda ned den digitalt

Emmabodamodellen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Emmabodamodellen, (pdf, 13 MB) , 12.8 MB.

Ta också gärna del av vår värdegrund tillika Socialtjänstplan , 2.5 MB, öppnas i nytt fönster. som Emmabodamodellen utgår ifrån.

Till toppen