Emmabodamodellen

Vi vill bidra till att sprida vår modell om hur vi arbetar i kommunens äldreomsorg. Hur kan vi få fina ord att verkligen påverka omsorgen för individen? Boken handlar om att våga förändra.

Vi har under många år rönt ett stort intresse för vår äldreomsorg ute i landet och det har resulterat i att ca 85 kommuner varit på studiebesök hos oss.

Resan tog sin start redan på 80-talet då några kloka eldsjälar började arbeta med att ett nytt tankesätt skulle få prägla vår omsorg.

Det som växte fram är vad de flesta idag känner som ett salutogent synsätt. Vi försöker att i varje del av omsorgen ha med oss den tanken, från politik till omsorgsassistent i verksamheten.

Dagens medarbetare förvaltar det som startades upp för många år sedan men vågar också utveckla och anpassa efter dagens behov.

Vi tycker det är viktigt med tillåtenhet att få testa sina tankar för att se om det håller i vardagens omsorg. Processen är en del av utvecklingen och därför är det viktigt att alla tillåts att vara med.

Från ord till handling

Vad menar vi då med vårt salutogena synsätt? Jo, vi är alla individer med olika förutsättningar. Att arbeta utifrån ett salutogent synsätt innebär att utgå från det friska, se individen och att stimulera till en känsla av självständighet och meningsfullhet.

Men hur kan man göra detta på ”riktigt” ? Hur kan vi få fina ord att verkligen påverka omsorgen för individen? Det är just för att visa detta, hur man omsätter vision till arbetssätt, som vi har gjort denna bok.

Låga sjuktal uppmärksammades av SVT

Emmaboda kommuns låga sjuktal uppmärksammades av SVT i november 2017. Emmabodamodellen är en stor del i resultatet.
Kika gärna på inslaget via länken nedan

SVT.se - Låga sjuktal i Emmaboda kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du köpa boken?

Beställ boken av Anneli Djerf telefon: 0471-24 94 88

Ange namn och adress samt organisation och referensnummer till fakturan.
Pris: 150 kr/styck plus porto.

Vid köp av fyra böcker eller fler, 100 kr/styck.

Emmabodafotograferna Eva och Kevin Johnston har tagit de fina bilderna.

Dela sidan på sociala medier

Till toppen