Information, råd och riktlinjer om coronaviruset covid-19

Emmaboda kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset covid-19. Vi samverkar med länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Senast uppdaterad: 2020-09-28 kl. 13.57 Nyhet från Emmaboda kommun: Hittills inga fler smittade.

Nyheter från Emmaboda kommun om coronaviruset covid-19

 • måndag 28 september kl 13.55
  Hittills inga fler smittade
  Efter provtagning i samband med det påträffade fallet förra veckan har hittills ingen ytterligare smittad person påträffats.
 • torsdag 24 september kl 15.35
  Bekräftat fall av covid-19
  Vi har ett bekräftat fall av covid-19 i kommunal verksamhet. Arbetet med smittspårning pågår och utförs av smittskyddsenheten.
 • torsdag 10 september kl 09.26
  Riktlinjer för barn och unga med symtom på covid-19
  Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning till stöd för regionerna och kommunerna i deras arbete med att påvisa pågående covid-19-infektion hos barn och unga.
 • torsdag 4 juni kl 10.21
  Inga ytterligare fall av covid-19
  Ett flertal personer är nu provtagna men samtliga hade negativt svar för covid-19, förutom de två redan kända fallen.

Beslut från Emmaboda kommun

 • tisdag 11 augusti kl 16.00
  Beslut
  Beslut: Höstterminen 2020 bedrivs all undervisning inom Emmaboda kommun som normalt. Dock uppmanas gymnasiet att fortsätta med viss digital undervisning för att minska antalet elever (samtidigt) i gymnasiets lokaler.
  Läs hela beslutet
 • torsdag 18 juni kl 10.21
  Beslut
  Beslut: Emmaboda kommun förlänger erbjudandet hemleverans av matvaror till äldre inom Emmaboda och Lindås tätort till och med 31 december 2020
  Läs hela beslutet
 • torsdag 18 juni kl 10.20
  Beslut
  Beslut: Emmaboda kommun förlänger det utökade hemsändningsbidraget och matservice till och med 31 december 2020
  Läs hela beslutet
 • tisdag 26 maj kl 15.45
  Beslut
  Beslut: Emmaboda kommun förlänger det utökade hemsändningsbidraget och matservice till och med 21 juni 2020
  Läs hela beslutet

Påverkan på kommunens verksamheter

Utbildning & barnomsorg

Förskola och grundskola

Våra förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndig­hetens och Skolverkets rekommendationer.

Barn och personal i förskolor och skolor ska vara hemma när de är sjuka med symtom som snuva, hosta eller feber, även om det är lindriga besvär. Både barn och vuxna ska vänta minst två dygn efter att man blivit frisk, innan man går till förskola, skola eller jobb. Att barn med lite snuva kan vistas på förskolan, som vi gått ut med tidigare, gäller inte längre.

Förskola

Aktuell information på förskolorna

Grundskola

Aktuell information på Bjurbäcksskolan 7-9 och grundsärskolan

Aktuell information på Bjurbäcksskolan F-6 och grundsärskola

Aktuell information på Johansfors skola F-6

Aktuell information på Lindåsskolan F-6

Aktuell information på Långasjö skola F-6

Aktuell information på Vissefjärda skola F-6

Vilhelm Mobergsgymnasiet

Undervisningen på Vilhelm Mobergsgymnasiet sker på distans från och med tisdagen den 17 mars.

Mer information hittar du på Vilhelm Mobergsgymnasiets webbplats

Omsorg, stöd & hjälp

Från och med den 13 mars inför alla kommunens äldreboenden/servicehus besöksförbud för alla förutom boende och personal. Beslutet gäller även matsalar och träffpunkter/allaktivitetshus i anslutning till boendena.

För mer information om beslutet

Socialförvaltningens arbete mot coronaviruset covid-19

Socialförvaltningen arbetar intensivt med att minimera risken för smittspridning och säkerställa att enskilda som har stöd från socialförvaltningen fortsätter att få det. Vi säkerställer också att vi har nödvändiga kunskaper och möjligheter att hantera covid-19 om sjukdomen drabbar någon enskild som har stödinsatser från socialförvaltningen.

Mer information om Socialförvaltningens arbete med Coronaviruset Covid-19

Uppleva och göra

Evenemang i Emmaboda kommun

På grund av den rådande situationen med coronaviruset covid-19 och för att motverka smittspridning ställs många sammankomster och evenemang in i Emmaboda kommun. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, kontakta arrangören för det evenemanget.

Du som arrangör

Skicka e-post till info@emmaboda.se vid inställt evenemang. Det är arrangörens ansvar att kontakta oss så att vi kan informera om inställda evenemang.

Gör en riskbedömning

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om hur man gör en riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av coronaviruset covid-19.

Information för dig som företagare

Till följd av spridningen av coronaviruset covid-19 drabbas flera företag i kommunen hårt. Emmaboda kommun ser att det krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder för att undvika konkurser, stora uppsägningar och därmed jobb för våra kommuninvånare. Emmaboda kommun sätter därför in flera åtgärder för att stötta företagen.

Följande insatser sätts in för företag:

 • Om kund begär anstånd kommer Emmaboda Energi och Miljö AB/ Emmaboda Elnät AB vara lyhörda för att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.
 • Om kund begär anstånd kommer Emmaboda kommun vara lyhörd för att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter gällande tillstånd och tillsyn. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.
 • Om kund begär anstånd kommer EMFAB/EBA vara lyhörda för att förlänga betalningstider på hyra i lokaler för företag där de kommunala bolagen är hyresvärd. Gäller verksamhetslokaler. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.
 • Kommunen kommer att vara lyhörd för önskemål om förkortad betalningstid från leverantörer av varor och tjänster till kommunen.
 • Kommunen undersöker om det är möjligt för restauranger att omgående öppna sina uteserveringar.
 • Kommunen tillsätter en ”företagslots” som får till uppgift att ledsaga företag kring frågor både med anledning av de åtgärder kommunen vidtar men framförallt för att ledsaga kring de förslag som riksdag och regering kommit med.

Ovanstående förändringar och insatser gäller från och med den 26 mars 2020. Åtgärderna gäller till och med den 30 juni 2020, men kan komma att förlängas.

Emmaboda kommun går in i samverkan kring jourhavande företagslots

Emmaboda kommun har beslutat att gå in i en regional samverkan kring Jourhavande företagslots. Region Kalmar län blir samordnare och kommunerna i länet och deras samverkanspartners hjälps åt för att lotsa företag som behöver hjälp med anledning av coronavirussmittan covid 19.

Mer information om samverkan kring jourhavande företagslots

Mer information för dig som företagare

Information till dig som har restaurang, krog, pizzeria eller café

På grund av corona, covid-19, så har det kommit nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten för restauranger, krogar, pizzerior och caféer.

Information till dig som har restaurang, krog, pizzeria eller café

Företagen, föreningar och organisationer i Emmaboda kommun har mycket att erbjuda

Nu i coronaviruset covid-19:s framfart vill de nå ut till alla som tvingas leva isolerat. Företagens, föreningarnas och organisationernas erbjudanden bidrar till att vi kan ha ett fortsatt bra handel i kommunen.

För mer information

Information från ansvariga myndigheter

Krisinformation.se - samlad bild med information från myndigheter

Krisinformation - Aktuell och bekräftad information om coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten - information och svar på frågor

Folkhälsomyndigheten: Coronavirus, covid -19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information från Folkhälsomyndigheten till skola och förskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsblad för utskrift på Folkhälsomyndighetens webbplats på olika språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lättläst information på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sök i första hand information på nätet

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser.

Frågor om coronaviruset? Ring 113 13

Har du frågor om coronviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

1177 Vårdguiden

Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

För mer information om coronaviruset på 1177 Vårdguidens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barn och föräldrar

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information och länkar som riktar sig till barn och föräldrar. Det handlar om tips och råd om hur man kan hantera oro, hur man får vardagsrutinerna att fungera och hur man kan prata med barn om coronaviruset.

Om coronaviruset – för dig som är barn eller ungdom

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information som kan vara bra att känna till för dig som är barn eller ungdom. Där kan du läsa om coronaviruset, hur du skyddar dig själv och andra och vad du kan hitta på för att må så bra som möjligt när livet inte riktigt är som vanligt.

Om du känner oro för det nya coronaviruset

Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa och livssituation, eller kanske någon annans hälsa och liv. På Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa under denna tid.

Hjälp till att minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus i onödan. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk. Undvik även att besöka äldre släktingar.
 • Information om resor på Krisinformation.se webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allmänna tips på förebyggande åtgärder

Här är några allmänna tips på saker du kan göra själv för att undvika att få smittsamma sjukdomar, som exempelvis coronaviruset covid-19:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber.
 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Försök undvika att röra vid ansiktet eller ögonen.
 • Håll ett visst avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

Vill du hjälpa till?

Med anledning av pågående pandemiutbrottet covid-19 finns ett behov av frivilliga krafter som kan ge stöd åt utsatta grupper som har isolerat sig. Det kan gälla att handla, göra ärenden eller vara ett stöd.

Privatpersoner som vill hjälpa till är välkomna att höra av sig och göra en intresseanmälan.

Anmäl ditt intresse här

Behöver du hjälp?

Om du behöver hjälp och det inte finns något företag, förening, organisation eller någon annan i din närhet som kan hjälpa till, så har kommunen fått intresseanmälningar från personer som erbjuder sig att hjälpa andra med anledning av coronaviruset covid-19.

Ta i första hand kontakt med de olika företag, föreningar och organisationer som finns i kommunen. Många av dem erbjuder extra tjänster, som t ex hemleverans.

Här kan du se olika erbjudanden

Om du behöver hjälp och det inte finns något företag eller någon annan i din närhet som kan hjälpa till, så har kommunen fått intresseanmälningar från personer som erbjuder sig att hjälpa andra med anledning av corona-viruset covid-19. Det kan t ex handla om hjälp med hemleverans av varor eller liknande tjänster, som inte redan erbjuds av de olika företagen. Ring kommunens växel 0471-24 90 00, så förmedlar vi kontakt till någon som kan hjälpa dig.

Tänk på att kommunen inte tar ansvar för personen som erbjuder hjälp eller deras erbjudna tjänster. Om du väljer att ta kontakt med dem för att få hjälp, sker det utanför kommunens ansvar och det är ni själva som kommer överens om hjälpens innehåll och eventuella villkor.

Hemleverans av matvaror

Emmaboda kommun erbjuder hemleverans av matvaror till personer som är 70 år eller ädre samt de i riskgrupper för Covid- 19.

Här hittar du information om hemleverans av matvaror

Intresseanmälan för arbete med anledning av coronaviruset covid-19

Med anledning av den pågående pandemin av coronaviruset covid-19 förbereder vi oss just nu för att behovet av personal inom våra verksamheter hastigt kan komma att öka. Vi söker därför dig som är villig att arbeta som vikarie under en period.

Vi letar just nu framför allt efter dig som har utbildning och/eller erfarenhet inom vård- och omsorg, t.ex. sjuksköterska och omsorgsassistent inom äldreomsorg, funktionsstöd och hälso- och sjukvård. Det kan även uppstå behov av vikarier inom barnomsorg, skola och kostenhet.

Mer information och intresseanmälan

Emmaboda kommun erbjuder videosamtal i äldreomsorgen

Från och med tisdagen den 21 april erbjuder Emmaboda kommun möjlighet för personer som har stöd av hemtjänsten att ha kontakt med närstående/vänner via videosamtal.

Varje hemtjänstområde har en iPad för omsorgstagaren att låna, för att kunna prata och se anhöriga och/eller vänner, som man eventuellt inte kan träffa på grund av covid-19. Om den enskilde önskar boka videosamtal, meddelas det till personalen som brukar komma till omsorgstagaren så hjälper de till att boka en tid. Tjänsten är frivillig att använda.

Är man närstående/vän till en person som har stöd från hemtjänsten och som inte bör ta emot besök på grund av covid-19. Nu finns möjlighet att ses digitalt istället. För närstående/vänner är bokningen av samtalstid öppen måndag-fredag.

För anmälan och mer information om digialt möte

Provtagning

Provtagning för allmänheten

Från och med 26 juni erbjuder Region Kalmar utökad provtagning . Du hämtar själv provtagningsmaterial på utpekade platser i länet.

Information om provtagning på 1177 Vårdguidens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Provtagning av covid-19 för utländska medborgare

Turister från utlandet som vistas i Sverige har rätt till akut, nödvändig vård.

Utländska medborgare som misstänker att de har covid-19 kan vända sig till närmaste hälsocentral i Kalmar län för att boka en tid för provtagning (kontaktuppgifter på 1177.se). Region Kalmar län provtar enbart personer med symtom. Symtomfria personer provtas inte.
Någon garanti för att provtagning kan göras och att svaret på analysen är klart innan hemresa kan inte lämnas.

Covid-19 Test für ausländische Besucher

Touristen aus dem Ausland, die sich in Schweden aufhalten, haben ein Anrecht auf akute notwendige medizinische Betreuung.
Ausländische Besucher, die den Verdacht haben an Covid-19 erkrankt zu sein, können sich an das nächstgelegene „Hälsocentral“/Gesundheitszentrum in Kalmar län wenden, um einen Termin für einen Coronatest zu vereinbaren. Region Kalmar län testet nur Personen mit Symptom. Symptomfreie Personen werden nicht getestet. Eine Garantie dafür, dass ein Test durchgeführt werden kann und dass das Ergebnis rechtzeitig vor der Heimreise vorliegt kann nicht gegeben werden.

Covid-19 test for foreign tourists

Tourists staying in Sweden have the right to urgent, necessary care.
Foreign citizens who suspect that they have covid-19 may turn to the nearest Health Care Center in Kalmar County to book a time for sampling. Only people with symptoms will be tested. Symptom-free people will not be provided test for covid-19.
No guarantee can be given that sampling can be done and that the answer of the analysis is ready before returning home.