Information, råd och riktlinjer om Coronaviruset Covid-19

Emmaboda kommun följer händelseutvecklingen av Coronaviruset covid-19. Vi samverkar med länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sidan uppdaterad senast: 9 april kl 08.48

Beslut från Emmaboda kommun

Påverkan på kommunens verksamheter

Utbildning & barnomsorg

Förskola och grundskola

Våra förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndig­hetens och Skolverkets rekommendationer.

Barn och personal i förskolor och skolor ska vara hemma när de är sjuka med symtom som snuva, hosta eller feber, även om det är lindriga besvär. Både barn och vuxna ska vänta minst två dygn efter att man blivit frisk, innan man går till förskola, skola eller jobb. Att barn med lite snuva kan vistas på förskolan, som vi gått ut med tidigare, gäller inte längre.

Förskola

Aktuell information på förskolorna

Grundskola

Aktuell information på Bjurbäcksskolan 7-9 och grundsärskolan

Aktuell information på Bjurbäcksskolan F-6 och grundsärskola

Aktuell information på Johansfors skola F-6

Aktuell information på Lindåsskolan F-6

Aktuell information på Långasjö skola F-6

Aktuell information på Vissefjärda skola F-6

Vilhelm Mobergsgymnasiet

Undervisningen på Vilhelm Mobergsgymnasiet sker på distans från och med tisdagen den 17 mars.

Mer information hittar du på Vilhelm Mobergsgymnasiets webbplats

Omsorg, stöd & hjälp

Från och med den 13 mars inför alla kommunens äldreboenden/servicehus besöksförbud för alla förutom boende och personal. Beslutet gäller även matsalar och träffpunkter/allaktivitetshus i anslutning till boendena.

För mer information om beslutet

Uppleva och göra

The Glass Factory håller stängt till och med 24 april.

För mer information

Evenemang i Emmaboda kommun

På grund av den rådande situationen med Coronaviruset Covid-19 och för att motverka smittspridning ställs många sammankomster och evenemang in i Emmaboda kommun. Om du har frågor om ett specifikt evenemang, kontakta arrangören för det evenemanget.

Du som arrangör

Skicka e-post till info@emmaboda.se vid inställt evenemang. Det är arrangörens ansvar att kontakta oss så att vi kan informera om inställda evenemang.

Gör en riskbedömning

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om hur man gör en riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av Coronaviruset Covid-19.

Information för dig som företagare

Till följd av spridningen av Coronaviruset Covid-19 drabbas flera företag i kommunen hårt. Emmaboda kommun ser att det krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder för att undvika konkurser, stora uppsägningar och därmed jobb för våra kommuninvånare. Emmaboda kommun sätter därför in flera åtgärder för att stötta företagen.

Följande insatser sätts in för företag:

 • Om kund begär anstånd kommer Emmaboda Energi och Miljö AB/ Emmaboda Elnät AB vara lyhörda för att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.
 • Om kund begär anstånd kommer Emmaboda kommun vara lyhörd för att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter gällande tillstånd och tillsyn. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.
 • Om kund begär anstånd kommer EMFAB/EBA vara lyhörda för att förlänga betalningstider på hyra i lokaler för företag där de kommunala bolagen är hyresvärd. Gäller verksamhetslokaler. Betalningstid får maximalt omfatta 180 dagar.
 • Kommunen kommer att vara lyhörd för önskemål om förkortad betalningstid från leverantörer av varor och tjänster till kommunen.
 • Kommunen undersöker om det är möjligt för restauranger att omgående öppna sina uteserveringar.
 • Kommunen tillsätter en ”företagslots” som får till uppgift att ledsaga företag kring frågor både med anledning av de åtgärder kommunen vidtar men framförallt för att ledsaga kring de förslag som riksdag och regering kommit med.

Ovanstående förändringar och insatser gäller från och med den 26 mars 2020. Åtgärderna gäller till och med den 30 juni 2020, men kan komma att förlängas.

Emmaboda kommun går in i samverkan kring jourhavande företagslots

Emmaboda kommun har beslutat att gå in i en regional samverkan kring Jourhavande företagslots. Region Kalmar län blir samordnare och kommunerna i länet och deras samverkanspartners hjälps åt för att lotsa företag som behöver hjälp med anledning av coronavirussmittan Covid 19.

Mer information om samverkan kring jourhavande företagslots

Mer information för dig som företagare

Information till dig som har restaurang, krog, pizzeria eller café

På grund av corona, covid-19, så har det kommit nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten för restauranger, krogar, pizzerior och caféer.

Information till dig som har restaurang, krog, pizzeria eller café

Företagen i Emmaboda kommun har mycket att erbjuda

Nu i Coronaviruset Covid-19:s framfart vill de nå ut till alla som tvingas leva isolerat. Företagens erbjudanden bidrar till att vi kan ha ett fortsatt bra handel i kommunen.

För mer information

Information från ansvariga myndigheter

Krisinformation.se - samlad bild med information från myndigheter

Krisinformation - Aktuell och bekräftad information om coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten - information och svar på frågor

Folkhälsomyndigheten: Coronavirus, covid -19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information från Folkhälsomyndigheten till skola och förskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsblad för utskrift på Folkhälsomyndighetens webbplats på olika språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lättläst information på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sök i första hand information på nätet

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser.

Frågor om coronaviruset? Ring 113 13

Har du frågor om Coronviruset Covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

1177 Vårdguiden

Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

För mer information om Coronaviruset på 1177 Vårdguidens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barn och föräldrar

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information och länkar som riktar sig till barn och föräldrar. Det handlar om tips och råd om hur man kan hantera oro, hur man får vardagsrutinerna att fungera och hur man kan prata med barn om coronaviruset.

Om du känner oro för det nya coronaviruset

Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa och livssituation, eller kanske någon annans hälsa och liv. På Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa under denna tid.

Hjälp till att minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus i onödan. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk. Undvik även att besöka äldre släktingar.
 • Information om resor på Krisinformation.se webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allmänna tips på förebyggande åtgärder

Här är några allmänna tips på saker du kan göra själv för att undvika att få smittsamma sjukdomar, som exempelvis Coronaviruset Covid-19:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber.
 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Försök undvika att röra vid ansiktet eller ögonen.
 • Håll ett visst avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

Vill du hjälpa till?

Med anledning av pågående pandemiutbrottet covid-19 finns ett behov av frivilliga krafter som kan ge stöd åt utsatta grupper som har isolerat sig. Det kan gälla att handla, göra ärenden eller vara ett stöd.

Föreningar, privatpersoner och organisationer som vill hjälpa till är välkomna att höra av sig och göra en intresseanmälan.

Anmäl ditt intresse här