Cykelns dag 2024

cykel

3 juni är det "Cykelns dag" eller "World Bicycle Day" som FN-förbundet etablerat. I Sverige står Svensk Cykling bakom dagen. I Emmaboda uppmärksammar vi dagen med olika aktiviteter under en hel vecka 3-9 juni 2024.

3 juni cykelns dag
Start digital kampanj på sociala medier.

6 juni kl 14:30 Invigning Våtmarkspassagen
Kommunstyrelsens ordförande Johan Jonsson inviger vår nyaste gång- och cykelväg Våtmarkspassagen. Detta görs i samverkan med arrangörerna av Motorhistoriska dagen som har utställningar och aktiviteter vid Er-sjön under hela dagen mellan klockan 10:00 och 15:00. Årets tema är barn- och ungdom. Hela programmet 6 juni hittar du här Länk till annan webbplats.

3-9 juni tipsrunda Cykla mera
Cykla eller gå nya stråket från Bjurbäckens Förskola (platsen hämta/lämna) till Simhallen via ER-sjön och nya gång- och cykelvägen Våtmarkspassagen. Svara på några frågor. Chans att vinna presentkort. Tipsrundan är digital och du behöver ange en e-postadress för att skicka in dina svar. Länk till digitala tipsrundan Länk till annan webbplats.

Karta med stråket och markering av start/mål och kontroller med frågor Länk till annan webbplats.

1a maj - 4 juni Tävling Cykelglädje
Ta del av Svensk Cyklings tävling "Cykelglädje" som pågår mellan 1:a maj och 4:e juni. Tävlingen går till så här: Ta en bild med temat “cykelglädje”, dela den på Instagram, och följ @cykelnsdag. Sedan drar Svensk Cykling flera vinnare slumpmässigt och informerar dem via Instagram. Länk med mer information om tävlingen. Länk till annan webbplats.

Resvaneundersökning tom 6 juni.
Vecka 22 skickar vi ut vykort med QR-kod till en enkät om cykelvanor. Vykortet skickas till hushåll med barn i åldrarna 0-19 år boende i Emmaboda centrum norr om järnvägen. Det är de hushåll som vi bedömer får störst nytta av de förändringar vi gjort för att skapa säkrare skolväg utmed Bjurbäcksgatan.

Varför uppmärksammar vi Cykelns dag i Emmaboda?
Vi vill stimulera flera att använda cykeln och vi vill bli en cykelvänlig kommun. Tillsammans med Trafikverket har vi investerat i två nya gång- och cykelvägar Våtmarkspassagen (2024) och utmed Bjurbäcksgatan (sträckan Storgatan mot skolor och förskolor (2023). Vi har också satt upp cykelparkeringar vid lekplatsen och vid grillplatsen vid ER-sjön.