Teaterkostymutställning i Duvemåla i sommar

Scenbild ur Din stund på jorden 2004

Inger Hallström Stinnerboms scenkostymer från Stockholms Stadsteaters och Västanå Teaters uppsättning av Vilhelm Mobergs Din stund på jorden 2004, ställs ut i Rundqvistagården i sommar

För 15 år sedan satte Leif Stinnerbom upp Vilhelm Mobergs Din stund på jorden på Stockholms Stadsteater. I huvudrollen som Albert Carlsson syntes Ingvar Hirdwall (bilden). Kulturenheten i Emmaboda kommun har lyckats arrangera en utställning med kostymören Inger Hallström Stinnerboms scenkläder för uppsättningen, med bl.a. Ängladräkten. Nu ställs de ut mellan den 14/6 - 28/8 på Rundqvistagården i Duvemåla, Emmaboda.

Väver in en gyllene tråd i vardagens gråa väv
Inger Hallström har genom åren skapat otaliga och egensinniga kreationer för Västanå Teaters uppsättningar av Selma Lagerlöf, Shakespeare, Kalevala, m.fl. Hon är skräddardottern från Torsby som blev teaterkostymör. Om hennes arbete har det skrivits:

”Inger Hallström Stinnerbom är som kostymskapare avgörande för det som händer på scenen.” Maria Schottenius, DN 2010

”Inger Hallström Stinnerboms dräkter är ett mirakel. De är vackra, de är betydelseladdade och underbart välgjorda.” Mats Dahlberg NWT 2006

Din stund på jorden, som är en starkt existentiell historia, berättades i en drömspelsform på Sthlms Stadsteater 2004. Leif Stinnerbom, uppmärksammad regissör och konstnärlig ledare för Västanå teater i Värmland, stod för regin. Han är en av nordens mest erfarna iscensättare av gränsöverskridande möten mellan teater, folkmusik och folkdans. Förnyelse av folktraditionen är hans varumärke. Din stund på jorden på Stockholms stadsteater var en stor iscensättning med stor ensemble, mycket musik, dans och poesi. För musiken svarade Magnus Stinnerbom, som tidigare arbetat med bl.a. Ale Möller och även arbetat med flera uppsättningar på Västanå teater. Även scenografen Lars Jacob Jakobsson, dramaturgen Susanne Marko och koreografen Indra Lorentzon har ett förflutet på Västanå teater och hade samarbetat i många uppsättningar tidigare.

Curator för utställningen är kulturchef Jan Dzedins, tidigare producent för bl.a. Regionteatern Blekinge Kronoberg och Västanå Teater.

I samband med utställningen kan man se bilder och läsa mer om uppsättningen.

Fotot ovan är taget av Lesley Leslie-Spinks. Från vänster Johannes Bah Kuhnke, Ingvar Hirdwall, Tobias Hjelm i Din stund på jorden, Stockholms stadsteater 2004.

Nedan Inger Hallström Stinnerbom.

Inger Hallström Stinnerbom