SAGA Egmont förvärvar rättigheterna till Gertrud Liljas författarskap

Gertrud Lilja

Långasjöförfattaren kan bli e-bok, ljudbok och print-on-demand

SAGA Egmont förlag har skrivit kontrakt med Emmaboda kommun om rättigheterna till långasjöförfattaren Gertrud Liljas litteratur. Gertrud Lilja testamenterade rättigheter och royalty för sina böcker till Långasjö bibliotek och Emmaboda kommun. Under våren kontaktade Ebba Vult von Steyern från SAGA Egmont förlag kulturenheten på Emmaboda kommuns Bildningsförvaltning och visade intresse för Liljas litteratur. Avtalet innebär att SAGA har rätt att ge ut böckerna som e-bok, ljudbok och print-on-demand under avtalstiden som är sju år.

Gertrud Lilja - en för sin tid unik kvinnlig konstnär
Gertrud Lilja föddes den 15 maj 1887 på Lindkullen i Långasjö. Hon var yngst av åtta syskon. Föräldrarna var jordbrukare och fadern drev också en handelsrörelse. Fadern dog när Gertrud var bara fem månader gammal.
Modern, som Lilja beskriver som kärleksfull och livsbejakande, ville att barnen skulle få utvecklas ifred, Gertruds barndom kom därför att präglas av stor frihet. Så Gertrud och hennes syskon fick en fri uppfostran, ingen aga och ingen påtvingad religiositet.

Utbildning och arbete
Av brev till sin bror Hjalmar framgår att Lilja hade tänkt bli lärarinna. Eftersom hon hade en hörselskada valde hon att istället utbilda sig till ciselör vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Efter att ha varit verksam som ciselör några år arbetade hon också som kartriterska, emaljör och teckningslärare innan hon blev författare på heltid.

Debut och utgivning
1924 debuterade Gertrud Lilja som författare på Bonniers förlag. Hon hade då redan skrivit noveller, som publicerats i tidningen Idun.
Under 40 år, fram till 1964, utkom Lilja med sammanlagt 23 böcker, samtliga på Bonniers förlag. Det var romaner, novellsamlingar och aforismer. Lilja blev en välkänd och erkänd författare under sin samtid.
Den mest kända av Liljas romaner är Kvinnorna i släkten, utgiven 1936. Det är en släktroman i Gertrud Liljas hemmiljö. Vissa delar i Kvinnorna i släkten är självbiografisk. Genom sitt författarskap fick hon ett stort kontaktnät. Hon brevväxlade med en rad författarkollogor som Johannes Edfeldt, Vilhelm Moberg, Astrid Väring, Py Sörman.
I sockenstugan i Långasjö finns Gertrud Liljas kvarlåtenskap där Långasjö hembygdsförening har samlat bl.a. möbler och böcker som tillhört Gertrud Lilja, samt tidningar som hon publicerats i. Där finns en specialutgåva av Kvinnorna i släkten med fotografier från Liljas familjealbum. I Emmabodasamlingen på Emmaboda bibliotek finns hennes böcker samlade. Böckerna finns också att låna på flera bibliotek i kommunen.

För mer info om utgivningen kontakta

Ebba Vult von Steyern
Editor
Saga | Lindhardt Ringhof A/S
Vognmagergade 11 | 1148 Copenhagen K | Denmark
EGMONT evu@lrforlag.dk
lindhardtogringhof.dklänk till annan webbplats | sagaegmont.comlänk till annan webbplats