SF Studios filmatisering av Utvandrarna blir fotoutställning i Duvemåla

Gustaf Skarsgård som Karl-Oskar och Lisa Carlehed som Kristina.

Foto t.vänster: Agnete Brun © SF Studios

Den nya filmatiseringen av Utvandrarna i regi av Erik Poppe ställs i sommar ut som fotoutställning i Duvemåla, Emmaboda, Småland, i Rundqvistagården.

Öppettider Utställning och Café Duvemåla 2021

Adress: Duvemåla 202, 361 91 Emmaboda

7 juni-29 augusti
Lågsäsong: 7 juni-2 juli, 16-29 augusti, kl. 11.00-16.00
Högsäsong: 5 juli-13 augusti, kl. 10.00-17.00
Lördagar-söndagar: 12 juni-29 augusti, kl. 10.00-16.00

Midsommarafton och midsommardagen stängt

Med premiär i dag 7 juni till och med 29 augusti visar Emmaboda kommun Kultur ett rikt fotomaterial från filmen på Rundqvistagården, Duvemåla, i samarbete med SF Studios. Här kommer besökare att kunna ta del av unika bilder från den nya filmen på den för historien berömda platsen Duvemåla, där också Vilhelm Mobergs mormor växte upp och som kom att bli inspirationen till Kristina i Utvandrarsviten.

Filmatiseringen av Utvandrarna tar oss över världshav, genom liv och död, kärlek och sorg. Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige och beger sig på en resa utan återvändo. I ett storslaget och tidlöst äventyr berättas återigen Vilhelm Mobergs historia om modet att ge sig ut i det okända för att hitta ett nytt hem.

Nu skildras SF Studios nya filmatisering i regi av Erik Poppe genom en utställning med utvalt filmfoto, kurerat av Elin Hemréus, StrandbergHaage tillsammans med Emmaboda kommun, vid Vilhelm Mobergs hemtrakter, för att gestalta den nya tolkningen där berättelsen en gång föddes. Totalt visas ett trettiotal fotoverk ur filmen.

- Den här platsen, Småland och specifikt Duvemåla är synonymt med Vilhelm Moberg och berättelsen om Kristina och Karl Oskar för i stort sett alla. Det är ursprunget för inte bara Utvandrarserien och Mobergs litterära universum utan också en plats vi identifierar oss med i den svenska folksjälen. Sveriges utpost mot en ny värld, en ny tid och möjligheten till liv. Det känns otroligt fint att vi här i Emmaboda kommun kan vara med och ta ut den nya tolkningen som Erik Poppe nu skapat som en del av det lokala kulturlivet, säger Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.

Utställningen och Café Duvemåla har öppet från 7 juni fram till 29 augusti. Utvandrarna har svensk biopremiär 25 december 2021.

Erik Poppe om filmen

Att ta sig an en folkkär romanklassiker där över en och en halv miljon svenskar gjorde resan över till USA i hopp om ett nytt bättre liv kunde inte vara mer aktuellt.

- Utvandrarna är en odödlig berättelse som speglar vår värld då som nu. Att tolka Vilhelm Mobergs universum innebär att läsa böckerna med dagens verklighet i bakgrunden, och spegla samtiden i det öde som Kristina och Karl Oskar tar med oss på, säger Erik Poppe.

Utvandrarna är ett storslaget och tidlöst äventyr som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta hem. Det är historien om Sverige, om oss svenskar och om att våga följa sina drömmars längtan. Genom kärleken till varandra, till livet och till ett land.

- Jag vill tolka Utvandrarserien på ett nytt sätt. Deras modiga val att fly det här landet för drygt 100 år sedan för en chans till ett nytt liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta idag för många människor världen över. Vilka vi var då och vilka som gör dessa val idag. Det gör historien gripande, förförande och ständigt aktuell. Det ska filmen reflektera och den här gången genom Kristinas ögon, fortsätter Erik Poppe.

I huvudrollerna syns Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård. Tove Lo gör filmdebut i rollen som Ulrika, Sofia Helin porträtterar Judit. I rollen som Kristinas mor ser vi Lena Strömdahl. Utvandrarna produceras av SF Studios i samproduktion med TV4/Cmore, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning, Paradox, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. Filmen distribueras av SF Studios och REInvent International Sales hanterar den internationella försäljningen.

För mer information, kontakta:

Elin Hemréus, StrandbergHaage
E-post elin.hemreus@strandberghaage.se TFN 070 293 63 01
Mattias Lundin, SF Studios
E-post mattias.lundin@sfstudios.se TFN 070 099 88 71


Om SF Studios

SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

- - -

Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 0471-24 92 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 0471-24 90 00
www.emmaboda.selänk till annan webbplats

Gilla Emmaboda Kultur på Facebooklänk till annan webbplats