Kulturstipendiater 2020

Åsa Halin, Bertil Lindberg, Peter Lejon och Björn Boode

Åsa Halin, Bertil Lindberg, Peter Lejon och Björn Boode - 2020 års kulturstipendiater

Årets mottagare av Emmaboda kommuns
kulturstipendium är utsedda

Emmaboda kommuns kulturstipendium kan utgå som arbetsstipendium och hedersomnämnande. Hedersomnämnandet utdelas som uppskattning för värdefulla insatser som har eller har haft betydelse för kommunens kulturliv. Arbetsstipendiet kan utdelas som stöd för att kunna genomföra värdefulla insatser för kommunens kulturliv och/eller som stöd till utbildning och forskning.

Kontaktuppgifter till årets mottagare finns i länkarna efter respektive motivering.

Hedersomnämnande 2020

Emmaboda kommuns kulturstipendiums hedersomnämnande 2020 går till Peter Lejon och Björn Boode, som står bakom föreläsningssatsningen och Facebooksidan Glasrikets historia.

Motivering
Journalisten Peter Lejon, Barometern, och kommunikatören Björn Boode, Emmaboda kommun, forskar på fritiden om Glasrikets historia och håller regelbundet föreläsningar i ämnet. Sedan 2017 har de hållit omkring 40 föreläsningar. I Broakulla Folkets hus genomförde de 2019-2020 en serie om fem föreläsningar där de gick igenom kommunens kulturhistoria utifrån ett glasbruksperspektiv, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Broakulla Folkets hus och Algutsboda Hembygdsförening. På The Glass Factory har de inlett en serie offentliga föreläsningar och uppackningar av glassamlingarna. De har utöver det framträtt på Emmaboda bibliotek, Kulturparken Småland, Växjö Stadsbibliotek och Kalmar läns museum.
Med sitt folkliga tilltal, den ene klädd i smoking, den andre i hårdrocks-outfit, har allt blivit en glädjande publiksuccé. Fast det handlar inte bara om att berätta om glaskulturen. Peter och Björn har ambitionen att väcka allmänhetens förståelse för hur genomgripande den här epoken har varit. Hur den exempelvis har byggt upp hela vår infrastruktur; hur den tog oss ifrån bondesamhället in i industrisamhället.
Vi befinner oss nu i efterdyningarna av den industriella revolutionen som fick glasbruk att uppstå så tätt att det bara tog några minuter att cykla mellan bruken. Rötterna är viktiga för varje människa och vi måste också ställa oss frågan: hur tar vi med oss vårt kulturarv för att bygga en för området hållbar, utvecklande och inkluderande framtid? Peter Lejon och Björn Boode är väl värda ett hedersomnämnande och all uppmuntran i sin fortsatta karriär som föreläsare. https://www.facebook.com/glasriketshistoria Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsstipendium 2020

Emmaboda kommuns arbetsstipendium 2020 delas mellan konstnärerna Bertil Lindberg, Eriksmåla, och Åsa Halin, Vissefjärda. De erhåller 10 000 SKR vardera.

Motivering Bertil Lindberg
Bertil har verkat som konstnär, eller som han själv gärna vill säga, kulturarbetare, i Emmaboda i mer än 42 år och har en bredd i sitt konstnärskap som är imponerande. Han har utfört ett femtontal konstnärliga utsmyckningar i offentlig miljö och är representerad med sina verk från Västernorrland ner till Skåne. I Emmaboda har han bl.a. skapat tre stora akrylmålningar till Emmaboda Bostadsbolag på Järnvägsgatan, en aluminiumskulptur till Storegården i Vissefjärda, författarporträtt till Emmaboda bibliotek samt del av textildraperiet till sagohörnan. 2017 utförde Bertil tre emaljmålningar till kvarteret Guldsmeden i Emmaboda och han är representerad med två oljemålningar i Emmaboda kommunhus. Utöver arbeten med trä-, aluminium- och koppar-reliefer i jätteformat till olika uppdragsgivare har han föreläst. Under 1980-talet undervisade han i Teckning/Bild på Bjurbäcksskolan och på studieförbunden i Emmaboda. Han har undervisat på Carl Malmstens Capellagården i Vickleby på Öland, på Glasskolan i Kosta och på Italienska Palatset i Växjö i experimentell grafik. Bertil vill nu fortsätta utrusta sin konstgrafiska verkstad i Eriksmåla och vi ser fram emot att besöka ateljén lagom till nästa års Konst runt!
https://www.konstikalmarlan.se/konstnar/bertil-lindberg/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Motivering Åsa Halin
Åsa Halin, är även hon konstnär, men till skillnad från Bertil har hon haft konsten som bisyssla i yrkeslivet åtminstone fram till nu. 1998 flyttade Åsa till Emmabodabygden, närmare bestämt Vissefjärda. Hon har levt och verkat i Roslagen, Perugia och Rom i Italien, Mariehamn på Åland, Södermalm och Solna i Stockholm och nu slutligen i den underbara byn Vissefjärda, som hon beskriver det med egna ord. Hon har målat föreställande akvarell i 30 år vid sidan av annat yrkesliv bl.a. på Xylem under 25 år. Hon inspireras motivmässigt av teknik, natur och historia och hembygd. Bland hennes bilder finns det de som inspirerats av Kyrkeby Bränneri. Bränneriet ligger henne varmt om hjärtat då där finns både vackra miljöer och maskiner med patina.
Under en stor del av hennes yrkesverksamma liv arbetade hon med turism och internationella affärsbesök. Det har bidragit till en entreprenörsanda som går igen i hennes satsning på en webbaserad utställning, där hon har en vilja att berätta för omvärlden om platsen där hon bor. Som inflyttad till Vissefjärda och som konstnär ser och lyfter hon fram kvaliteter i form av allt det vackra och speciella med Emmabodabygden. I detta arbete vill vi följa och stödja henne och vi önskar henne varmt lycka till! https://www.asahalin.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- - -
För mer info:
Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 0471-24 92 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 0471-24 90 00
www.emmaboda.se Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.