En dag med Moberg 2021

En dag med Moberg 2021

Möt
Stina Ekblad, Dramaten
Jens Liljestrand, författare
Peter Lejon, journalist och författare
Anna Axfors, författare och poet
Maria Nilson, Linnéuniversitetet
Erik Poppe, filmregissör
Månkören, Kalmar

En dag med Moberg den 3 juli 2021

Emmaboda kommuns och Vilhelm Moberg-Sällskapets En dag med Moberg äger i år rum i The Glass Factory, Boda Glasbruk. Årets inbjudna föreläsare är Peter Lejon, Maria Nilson, Anna Axfors, Jens Liljestrand och Erik Poppe. Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad reciterar texter av Vilhelm Moberg tillsammans med Månkören från Kalmar i en avslutande konsert!

Seminariet och konserten är nu fullbokade, men det kan öppnas upp för fler deltagare om coronarestriktionerna ändras. Den planerade webbsändningen ställs dock in.

2021 års program: Perspektiv på Vilhelm Moberg

Peter Lejon, journalist och författare, talar utifrån sin forskning kring Modala Glasbruk där Vilhelm Moberg arbetade i unga år. En perfekt inledning på dagen då vi är mitt i glasriket och Boda Glasbruk! Anna Axfors, kulturskribent, poet och författare, tar oss med i en läsning med fokus på Nergårds-Anna ur Raskens och berättar om sitt arbete med en ny pjäs om henne; en hyllning till originalverket samtidigt som hon ställer berättelsen i ett feministiskt perspektiv.

Efter lunch talar Maria Nilson, Linnéuniversitetet, på temat brevväxlingen mellan Långasjö-författaren Gertrud Lilja och Vilhelm Moberg 1928 – 1941, en mångfacetterad och intressant relation. Föreläsningarna avslutas med ett unikt samtal mellan Erik Poppe, regissören för nyinspelningen av Utvandrarna och Vilhelm Mobergs biograf, Jens Liljestrand, författare och kulturskribent.

Och till sist: konsert med Månkören under ledning av Thomas Hertzman och recitation av ett urval av Mobergs texter, framförda av Stina Ekblad, Dramaten.

The Glass Factory, Boda Glasbruk

Under lunchen finns möjlighet att ta in The Glass Factory och Boda Glasbruk med omnejd. Varför inte besöka Bertil Valliens nyrenoverade skulptur "Albin och Pegasus" alldeles utanför museet? Eller Hönsalottas Luffarmuseum?

Lördag den 3 juli Ordinarie program

Skriv tabellbeskrivning här

09:00-09:30

Ankomst och registrering med kaffe och fralla

09:30-09:45

Välkomstceremoni med kulturchef Jan Dzedins, Emmaboda kommun
och medverkande

09:45-10:30

Vilhelm Moberg och Modala glasbruk
Peter Lejon om sin forskning kring glasbruket, där Vilhelm och hans far arbetade och människor som de mött, och som Peter mött.

10:45-11:30

Nergårds-Anna ur Raskens
Anna Axfors om sin läsning av Nergårds-Anna ur ett feministiskt perspektiv och arbetet med en ny pjäs.

11:45-13:00

Lunch

13:00-13:45

Och få tala fritt ur hjärtat
Universitetslektor Maria Nilson föreläser om brevväxlingen mellan Gertrud Lilja och Vilhelm Moberg 1928 – 1941. 

14:00-14:45

Om nyinspelningen av Utvandrarna
Filmregissör Erik Poppe och Jens Liljestrand i ett unikt samtal om bevekelsegrunder, Moberg och hans arv.

15:00-15:30

Kaffe med kaka

15:30-16:30

Konsert Moberg

Stina Ekblad, Dramaten, framför ett urval av Mobergs älskade texter tillsammans med ett specialarrangerat körprogram av Thomas Hertzman, Månkören, Kalmar.

 För mer information kontakta:

Till toppen