2019 års kulturstipendiater i Emmaboda kommun är utsedda

Äpplet, en logotyp för Emmaboda kommun

En förening, en kvinna och en man

Hedersomnämnande LiveJazz Emmaboda

Emmaboda kommuns kulturstipendiums hedersomnämnande 2019 går till föreningen LiveJazz Emmaboda.

Motivering
1966 bildades den första jazzklubben i Emmaboda. Det uppstod ett stort intresse för jazz i samband med att en av svensk jazz största musiker Lars Gullin bosatte sig i vår kommun. Under några år arrangerades Sveriges på den tiden största jazzfestival där många svenska och internationella jazzmusiker besökte Emmaboda. Jazzklubben upphörde efter att antal år, delvis beroende på ett bredare musikutbud där jazzen fick stå lite tillbaka.
2001 bildades åter en jazzklubb under namnet LiveJazz Emmaboda. Flera av initiativtagarna hade rötter från den tidigare klubben och det fanns ett uppdämt behov av att åter få ta del av den kultur som jazzmusiken erbjuder. Under åren som gått har klubben genomfört 111 konserter med besök av i genomsnitt 100 personer, som tagit del av ett varierat utbud av såväl svenska som internationella artister. Styrelsen med Christer Skoog som ordförande lägger ner ett mycket stort ideellt arbete för att ge medlemmar och övriga intresserade ett rikt och varierat utbud av jazzmusik. Lars Gullin är inte sällan ett tema för verksamheten. Det finns i konserterna även en koppling till numera professionella musiker som startat sin karriär i Emmaboda Kulturskola; undervisning som erbjudits elever under sin skoltid i Emmaboda. LiveJazz är värda allt stöd och uppmärksamhet från allmänheten.

Arbetsstipendium om 20 000 kr

Emmaboda kommuns arbetsstipendium 2019 delas mellan konstnärerna Kristina Fällman, Åfors, och Magnus Gustavsson, Emmaboda.
De erhåller 10 000 kr var.

Motiveringar

Kristina Fällman, Åfors

Kristina Fällman, född 1950, är verksam konstnär i området måleri, grafik och glas och har öppnat sin ateljé i Åfors i över 30 års tid samt varje år i september i Konst runt, som fyllde 20 år i år. Sin verksamhet har hon haft i Emmaboda i mer än 40 år. Här har hon skapat ett antal konstverk i offentlig miljö, bl.a. sju stycken emaljmålningar till bostadsområdet Blåsippan och Guldsmeden samt målningar i storformat i akryl till EBA:s fastighet i slutet av Järnvägsgatan. Johansfors skola har utsmyckats med fyra akvareller med naturmotiv. Kristina Fällman är representerad med verk i ett antal närliggande kommuner och har flera utställningar bakom sig. Hon är utbildad på bl.a. Konstfack 1971-1975 och har själv utbildat elever som bildlärare på Bjurbäcksskolan i 20 år. Hon är alltjämt i utveckling och är väl värd en uppmuntran och konkret stöd i sin fortsatta konstnärliga gärning.

Magnus Gustavsson, Emmaboda

Magnus Gustavsson, född 1975, är verksam konstnär i området måleri och andra material. Han bor i Emmaboda och har sin ateljé i Pukeberg. Han är utbildad produktdesigner och har en Bachelor of fine arts vid Linnéuniversitetet 2014. Måleri och hans konstnärliga gärning har tagit alltmer utrymme och han är redan representerad i Kalmar Landsting och närliggande kommuner. Han har ett flertal nationella och internationella utställningar bakom sig och är på så sätt en ambassadör för Emmaboda kommun. 2017 designade han på uppdrag en sandgjuten glasskulptur för Växjö Kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne. Nu vill han ta nya utvecklingssteg i ämnet glas och är även han väl värd uppmuntran och konkret stöd i sin fortsatta konstnärliga gärning.

Dela sidan på sociala medier