Kyrkeby Bränneri

Kyrkeby Gårdsbränneri ligger längs väg 28 mot Karlskrona, ca 13 km söder om Emmaboda, strax norr om Vissefjärda.

Här finns ett museibränneri i sin kompletta vackra gårdsmiljö precis där Lyckebyån går över i Kyrksjön. Gör ett besök på det unika museibränneriet, ta en promenad i gårdsmiljön och låt dig fascineras av berättelserna från förr.

Vill du veta mer om Kyrkeby gård och brännvinsbränneri kan du besöka hemsidan Kyrkeby Bränneri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historia

På Kyrkeby Gård har brännvinsbränning - med tillstånd! - pågått från 1770-talet fram till 1971, det år då staten stängde alla andels- och gårdsbrännerier och centraliserade all brännvinstillverkning först till 2 brännerier i Skåne och sedan enbart till gårdsbränneriet i Nöbbelöv utanför Kristianstad.

Unikt med Kyrkeby Gårdsbränneri är att ägarna 1971 bara stängde dörrarna till sitt bränneri för att det skulle bevaras för framtiden. All processutrustning finns kvar i bränneriet som i sin glans dagar tillverkade upp till 4000 liter sprit (50 %) om dagen. Här finns också gårdsbränneriet inbäddat i sin välbevarade kompletta gårdsmiljö.

Även teknikhistoriskt är bränneriet intressant då det i grunden är uppbyggt av 1800-talsteknologi, i mångt och mycket kvar sedan den stora investeringen 1865. Ångpannan och ångmaskinen, från 1875, är hjärtat i maskineriet. Ångmaskinen driver pumpar och omrörare via remdrift och ångan från ångpannan används för både mäskkokning och destillation.

Öppet 2022
På grund av covid-19 genomför vi endast bokade guidningar,
100 kr/person (minst 1000 kr).

Guidning av privata grupper (april-oktober)
100 kr/person (minst 1000 kr).

Guidning med snapsprovning och provsmakningstallrik (april–oktober),
400 kr/person (minst 4000 kr).

Vi erbjuder även guidning och provning med annan mat och dryck på bränneriet.

För aktuella öppettider: https://kyrkeby.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt
Göran Persson
Telefon: 070-311 74 77
Mail: gpersson@telia.com

Till toppen