- Startsida
- Uppleva & göra
- Göra
- Sevärdheter
- Mobergs födelsebygd
Mobergs födelsebygd
Vilhelm Mobergs "utvandrarböcker" har gjort många platser runt Emmaboda kommun kända.
Vilhelm Moberg
Moberg föddes den 20 augusti 1898 i Moshult. År 1916 var det meningen att Moberg skulle emigrera till Amerika med några kamrater. Men moderns tårar och faderns löfte om en kurs på Grimslövs folkhögskola fick Vilhelm Moberg att stanna hemma.
Moberg var en duktig skribent och blev Sveriges yngste chefredaktör 1921. Komedin Kassabrist blev hans genombrott som författare 1926. Han hämtade ständigt inspiration från sin hembygd till sina verk. I Mobergs böcker berättar torpare, soldater och daglönare om sin vardags mödor och frihetssträvan. Världsberömmelse fick Moberg med det väldiga romanbygget om Utvandrarna (1949-59).
Mobergsstenen
Stenen restes 1970 på den plats där Vilhelm Moberg föddes 1898 i Moshultamåla, nordväst om Emmaboda.
Moshultamåla gamla skola
Mobergs barndomsskola i Påvelsmåla. Idag finns det ett skolmuseum och en liten utställning över Mobergs liv och författarskap.
Öppettider
Maj-september, alla dagar 8.00-19.00
Kontakt
Telefon 0471-450 12 om guidning önskas.
Modala glasbruk
Modala glasbruks historia blev kort 1894-1914. Några hundra meter från järnvägen mot Emmaboda finns lämningar kvar av glasbruket. På Modala fick Vilhelm Moberg som 11-åring börja arbeta som inbärare. Här trädde pojken Vilhelm för första gången ut i arbetslivet (se karta).
Utvandrarleden
Utvandrarleden erbjuder dig en 112 km lång vandringsled i Vilhelm Mobergs barndomsbygd. Du vandrar genom Mobergs hembygd och får uppleva en resa i tid och rum. Vi hoppas att din vandring skall bli givande och ge fina upplevelser och minnen.
Utvandrarleden i Småland
Utvandrarnas väg
Vi som bor utmed "Utvandrarnas väg" vill ge er lite av denna känsla som Vilhelm Moberg beskrivit i sina böcker bland annat Utvandrarna och Min stund på jorden.
Kom och följ den väg som utvandrarna tog och besök museer, glasbruk, matställen, vandrarhem, Blomstergården samt se på hantverk ända ner till Karlshamn där det viktiga avskedet skulle tas. Utvandrarnas Väg