Mundekulla

Den lilla byn Mundekulla ligger i Långasjö socken. Här finns några få gårdar, ett av dem är Ingmar Mundebos födelsehem, ett annat är den gård vi ska berätta om nu.

Den stora tvåvåningshöga parstugan hade stått öde i 13 år, sedan 1986. Redan innan denna tid hade den förfallit under den siste gamle mannen som ägde gården, och på småländskt vis inte ville kosta på mer renovering än nödvändigt. Det var tur för oss som därmed fick chansen att uppleva en miljö från 1800-talet och det tidiga 1900-talet i mycket orört skick. Huset och livsödet påminner en hel del om Rundqvistagården i Duvemåla.

Berndt Elmberg, som hade sitt sommarställe i närheten, och som växt upp i grannbyn, hade tröttnat på att se huset förfalla. 1998 fick han möjlighet att köpa det för att påbörja sitt drömprojekt "Drömmen i Mundekulla". Så kallades det i en artikelserie i lokaltidningen Barometern som pågick under 1998-2000.

Artikelserien har även resulterat i en bok med samma namn. Drömmen gällde att renovera så varsamt som möjligt för att det kulturhistoriska värdet skulle bestå och husets särskilda karaktärsdrag bevaras. Tillsammans med rådgivning från Kalmar läns museum har detta också uppnåtts i hög grad. Den tillbyggnad som gjorts på baksidan innehåller badrum mm.

Till huset hör också en miljö; en trädgård, en ladugårdsbyggnad, ett brygghus mm samt 8 ha mark. Ensamläget en bit ifrån ursprunglig bykärna visar att gården skiftats vid Laga skifte i början av 1800-talet. Huset byggdes upp då, men kan bestå av mer eller mindre gamla delar; I flera rum syns t ex 1700-talsmålningar direkt på timmerstockar, vilket visar att timmerstockarna återanvänts. Odlingslandskapet i byn är mycket vackert och innehållsrikt. Om du gör ett besök kan du följa en utstakad stig och läsa om spännande platser och företeelser.

Här hålls bl a kurser, mässor, festivaler och retreater.
Här finns även rumsuthyrning.

Kontakt

Telefon 0471-504 50

Mundekulla Retreatcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till toppen