Dela sidan på sociala medier

Emmaboda i våra hjärtan - porträtt av ett samhälle

Efter 43 år är det åter dags att visa Ola Terjes fina bilder från Emmaboda år 1973. Välkomna till ett oförglömligt (??) vernissage på Emmaboda bibliotek fredagen den 11 november kl 17-19. Kommunalrådet Ann-Marie Fagerström invigningstalar och Per Melin presenterar utställningen.

När Jan Åfors sätter sig i VD-stolen på Emmaboda Glasverk 1964 börjar en snabb omvandling av företaget. En omvandling som väckte uppmärksamhet, inte bara lokalt utan även på riksplanet. Jan började tidigt samarbeta med den unge reklammannen Sören Blanking som i flera helsidesannonser myntade begreppet ”Emmaboda i våra hjärtan”. För att ytterligare stärka varumärket anställde man en egen fotograf, Ola Terje. Ett av de första, och största uppdragen blev att skildra de människor som på ett eller annat sätt var aktiva i samhället runt företaget. Resultatet blev en för svenska förhållanden unik dokumentation. På hösten 1973 utkom boken ”Emmaboda i våra hjärtan – porträtt av ett samhälle” med Olas bilder till text av Torsten Ehrenmark. Samtidigt kunde Emmabodaborna uppleva bilderna i ett större format på en utställning i Folkets hus.

Nu 43 år senare är det åter dags. Genom ett tillmötesgående från Malmö musèer kan Emmaboda bibliotek nu visa ett urval av bilderna under perioden 11-23 november.