Tonårsföräldrar - Ni är viktiga nu

Det här året blev inte riktigt som vi tänkt oss. I och med Coronapandemin är både skolarbete, skolavslutningar – och inte minst studenten – förändrad för de flesta. För många kommer också sommaren att se annorlunda ut när det man planerat kanske inte går att genomföra.

I vanliga fall brukar skolavslutning och studenten innebära en ökad risk för att unga ska dricka alkohol. Vi som arbetar i Emmaboda kommun känner oro för att det kan bli så även i år, trots Folkhälsomyndighetens uppmaningar om social distansering – att hålla avstånd till varandra.
Du har nu som tonårsförälder en viktig roll och därför vänder vi oss till dig och andra tonårsföräldrar i Emmaboda kommun. Tillsammans kan vi hjälpa våra ungdomar att skapa en trygg skolavslutning och en så rolig och bra sommar som möjligt och som följer myndigheternas rekommendationer.

När många samlas ökar risken för smitta. Tänk därför på det här:

  • Undvik trängsel och sociala sammanhang som fester, kalas, bröllop
  • Sprid ut stolar och bord – dela inte dricka eller mat
  • Res inte längre bort än 1–2 timmars resa
  • Fortsätt att hålla kontakten med nära och kära även om ni inte kan ses
  • Stanna hemma om du är det minsta sjuk
  • Tvätta händerna noga – hosta och nys i armvecket

Många ungdomar tackar nej till alkohol

De senaste åren har vi sett att allt fler ungdomar börjar dricka senare, mindre och alltmer sällan. Många tackar helt nej till alkohol. Det här innebär också att färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Att vi fått den utvecklingen beror till stor del på er föräldrar! Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion.
I vårt län tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det fortfarande förekommer, så är det ett fåtal ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Langning är olagligt och barnen ska veta det. Vi vill helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig eftersom det hjälper din tonåring att avstå.

Nå din tonåring genom bra samtal

En nära relation mellan dig och din tonåring ger bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol. Här har vi samlat tre enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

Visa intresse * Berätta att du bryr dig * Skapa ett öppet samtal

Har du funderingar kring tonåringar och alkohol?
Mer information hittar du på Tänk oms webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information på engelska , 237.2 kB.

Information på arabiska , 410.2 kB.

Information på farsi , 348.6 kB.

Information på somaliska , 233 kB.

Information på tigrinja , 158.3 kB.

Tack på förhand!
Emmaboda kommun

Till toppen