Simskola

Två flickor som badar

Vi har valt att följa Svenska livräddningssällskapets (SLS) kunskapsbevis (märkesstege) och utbildningar.

Simskoleterminen för hösten 2024 ställs in på grund av stängningen i badet. Alla som har en garanterad plats i simskolan till hösten 2024, har en garanterad plats till våren 2025 i stället. Schema och upplägg för vårens simskolor kommer i oktober här på vår hemsida.

Anmälan till vårens simskolor som startar vecka 3, 13 januari 2025, sker i december 2024. Exakt datum publiceras under oktober månad.

Med reservation för förändring.

Kunskapsstegen börjar med vattenvaneövningar och fortsätter uppåt för ökad kunskap i bröstsim, ryggsim och livräddningsövningar så att du som förälder till slut kan känna dig säker när ditt barn vistas i och vid vatten.

Vi har följande grupper:

Krabban

Här övar vi barnet att bli vän med vattnet tillsammans med mamma eller pappa. När barnet kan doppa huvudet, flyta på mage och rygg och hoppa själv från kanten kan man simma vidare. Åldersgräns 2,5 år.

Grodan

I den här simskolan lär barnet sig genom lek att bli vän med vattnet. När barnet kan doppa huvudet, flyta på mage och rygg med flythjälpmedel, hoppa själv från kanten kan man simma vidare till Fiskarna. Åldersgräns 4 år.

Fiskarna

Här lär vi barnet simteknik med arm och bentag på mage och rygg. Barnet tränar grunderna i dykning och flytning. När barnet kan simma 15 meter utan hjälpmedel är det dags för Delfinerna. Åldersgräns 5 år.

Delfin

Här tränar barnet både med och utan hjälpmedel. Barnet får möjlighet att utveckla simtekniken, dyktekniken och öva flytning. När barnet klarar två längder på mage och en på rygg med bröstbentag och liksidigt armtag är det dags att dyka vidare till Delfin fortsättning.

Delfin fortsättning

Här är målet att fortsätta träna tills man klarar att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Då räknas man som simkunnig.

I alla våra simskolor har vi olika livräddningsövningar som anpassas efter barnets ålder och mognad. Vi lär barnen bad-, båt- och isvett.