Bibliotek & arkiv

Någon bläddrar i en bok.

Det skrivna ordet och dess tillgänglighet för alla utgör en viktig demokratisk princip som vi värnar inom Emmaboda kommun med omfattande arkivsamlingar och många bibliotek.

Bibliotek

Emmaboda kommun driver totalt 8 bibliotek; Huvudbiblioteket i Emmaboda, skolbiblioteket på Bjurbäcksskolan, skol- och folkbiblioteken i Johansfors, Lindås, ​Långasjö och Vissefjärda samt närbiblioteken i Boda Glasbruk och Eriksmåla. Från och med 16:e april 2020 håller biblioteket i Eriksmåla stängt.

Emmaboda kommuns bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkiv

Emmaboda kommun äger glasbruksarkiven från Boda, Johansfors, Kosta, Modala, Åfors glasbruk med flera. Dessa sorteras och registreras successivt tillsammans med Emmabodabygdens Arkivförening, vilka sedan tidigare har hand om och förvarar en stor mängd handlingar med lokalhistoriskt värde i Vissefjärda.

Emmabodabygdens Arkivförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Författare

I kommunen har ett antal kända författare levt och verkat. De mest kända är Vilhelm Moberg, Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Getrud Lilja. Deras respektive sällskap, biblioteken och kulturföreningarna arrangerar en stor mängd program vilket gör att vi talar om Det litterära Emmaboda.

  1. Elisabeth Bergstrand-Poulsen Sällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Kontaktuppgifter till Lindås Föreläsningsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Vilhelm Moberg-Sällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.