Kulturgruppen för
förskola och skola

PACE

Alla barn och unga i Emmaboda kommun ska bli delaktiga i kulturupplevelser, skapa själva och ges möjlighet till ett upplevelsebaserat lärande i förskolan och skolan

Skolkulturgruppen ansvarar för de professionella och externa kulturinslagen i förskola och grundskola enligt Emmaboda kommuns skolkulturgaranti i Barn- och ungdomskulturplanen som har förlängts till att gälla till 2023. Den förnyas under kommande kulturplan 2024-2027.

Nedan ser du kulturinslagen som planeras. Åk.1, 2, 4 och 8 har även Skapande skola.

Skolkultur hösten 2023

Scenkonst för förskoleklass
NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA GENOM SVERIGE
med Björn Söderbäck 4-7/9

Selma Lagerlöfs klassiska ”värstingresa” berättas och gestaltas så det står härliga till i en prisbelönt berättarteater.

Scenkonst för förskolan
Orkesterpop med
ALVAR SÄGER ATT JAG INTE FÅR KOMMA PÅ HANS KALAS
17-18/10

En interaktiv musikteaterföreställning om lögner och moraliska dilemman. Alvar säger handlar om lögner, avundsjuka och egoistiska tankar, att känna sig annorlunda och att inte passa in i gängse normer. Allvaret blandas med lustfyllda låtar som t ex ”Silverfisken Risko” som dansar disco i en diskho. Föreställningen är interaktiv och kommunikativ, barnen deltar i rörelse och framförallt sång från början till slut.

Orkesterpop anpassar föreställningen efter ålder på barnen.

Museibesök för förskolan
5-åringarnas årliga besök på The Glass Factory.

Författarbesök för årskurs 5
Författaren Kerstin Lundberg Hahn möter alla klasser i årskurs 5.

Scenkonst för årskurs 7
PACE
är en intim samtida cirkusföreställning som framförs av två fenomenala akrobater. I mötet mellan dessa två individer ställs publiken inför frågan vad vi önskar att samhället som helhet ska vara.

Med humor, värme och originella rörelser skildrar de tunga ämnen som status, maktmissbruk, samtycke och jämställdhet. Hur skapar vi en relation där vi känner tillit och trygghet?

Författarbesök gymnasiet år 1
Årligt författarbesök. I år med författaren Mats Berggren.

Scenkonst gymnasiet
Riksteatern med VAR ÄR MITT HEM?

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv. Det går inte en dag utan att dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land?

I den gripande monologen Var är mitt hem? berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder, och med varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva som illegal. Han är bara ett barn. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Ta del av hans historia som pendlar mellan skratt och allvar utan att lämna någon i publiken oberörd.

För aktiviteter i satsningen Skapande skola - se länken.

Till toppen