Kulturgruppen för
förskola och skola

Rymdrytmik Pax och Karin spelar

Alla barn och unga i Emmaboda kommun ska bli delaktiga i kulturupplevelser, skapa själva och ges möjlighet till ett upplevelsebaserat lärande i förskolan och skolan

Skolkulturgruppen ansvarar för de professionella och externa kulturinslagen i förskola och grundskola enligt Emmaboda kommuns skolkulturgaranti i Barn- och ungdomskulturplanen.

Skolkultur våren 2022

Kulturupplevelser

Scenkonst för förskolan och förskoleklass
Föreställningen NYA SKOR 19-22/4
Charlies högsta önskan är ett par nya skor. Så när brevet från mormor kommer, blir han överlycklig. På sin födelsedag ska Charlie få precis vilka skor han vill! Mormor tipsar om en viss skoaffär, där det arbetar en mycket speciell skomakare. Där kommer han att få hjälp att hitta precis det han önskar sig. Men vem är denna skomakare egentligen? Och vad är det som mormor inte berättar? Barnboksförfattaren Ann-Christine Magnusson och kompositören Jörgen Aggeklint har tillsammans med scenografen Johanna Oranen skapat en rolig, spännande och musikalisk teaterupplevelse för liten och stor. Bakom föreställningen står Moliereensemblen från Stockholm.

Scenkonst för låg- och mellanstadium
I maj kommer samtliga i åk. 1 och 2 att uppleva föreställningen Drömström och Rundlund av Martina Montelius med Byteatern Kalmar Länsteater. Drömström och Rundlund skapar en helt egen värld. Med språket som redskap förändrar de klassrummet och gör det till något helt annat. I föreställningen Drömström och Rundlund får vi stifta bekantskap med två figurer, Drömström och Rundlund som utforskar livet. De leker livet; det vi gör i livet under den tiden vi är på jorden. Föreställningen skapar ett poetiskt konstverk av vardagliga saker. Drömström och Rundlund prövar livets alla sidor och känslor.

Martina Montelius föreställning väcker intresse för språk genom lekfull och fantasifull dialog. Hur känns det att ha akvariefiskar som bor i radhus mellan revbenen? Och hur vore det egentligen att fylla år varje dag? Och när kommer skymningen då man får viska brev och värma varandras magar och lukta på mammor och pappor? Telefonen ringer, kakan är blyg men grumliga bräkanden kommer från människobarn i fjärran. Välkommen till Drömström och Rundlunds värld där allt kan hända.

Åk. 3 kommer att få göra ett besök på The Glass Factory.

Mellanstadiet kommer att få se actionmusikalen Dagen efter imorgon på Växjö Teater med Riksteatern den 27/4. Tre mellanstadieelever – Julle, Anja och Eli – har bestämt sig för att genomföra en klimataktion mot en serverhall i närheten av där de bor. Planen är att de tillsammans ska ta sig in i serverhallen och stänga ner den med hjälp av ett slags magiska rörelser. Med aktionen vill de starta en världs-omspännande rörelse. Orsaken är att de vill få folk att förstå att de inte kan leva på som vanligt om de vill att naturen och jorden ska finnas kvar. Barnen lyckas ta sig in i serverhallen med hjälp av rörelserna, men aktionen kompliceras ganska snart. Bland annat för att barnen blir osams och för att Elis mamma oturligt nog dyker upp och gör allt för att hindra dem att utföra sina rörelser.
Efter en explosion börjar serverhallen att brinna. Eli och Anja tvingas till sin förtvivlan lämna Julle kvar inne i den brinnande byggnaden. Den video som barnen lagt ut från aktionen sprids med enorm hastighet på nätet och inspirerar barn att engagera sig i länder över hela världen. 

Dagen efter imorgon

Årskurs 7 kommer att ta del av en praktisk workshop på The Glass Factory i slutet av maj.

Författarträff åk 8
Författaren Sara Lövström besöker alla elever i årskurs 8 under våren. De ser dessutom nyinspelningen av filmen UTVANDRARNA som skolbio.

Skolkultur hösten 2022

Kulturupplevelser

Scenkonst för förskolan
SOPOR
med med cirkusgruppen Trupp Trunk. I havet har en ö av sopor växt fram. På denna sopö bor och lever tre clowner. De ägnar sina dagar åt:
- att städa och sortera soporna, och sopa så att det ska bli fint!
- att leka och jonglera med soporna för det är ju så roligt!
- att testa olika övningar med soporna, t.ex. att balansera med dem, för att ta reda på om det går! Med sopor går det helt enkelt att göra så mycket!

Men vem är det som fortsätter att skräpa ner när clownerna har städat upp? Är det sant att det finns ett sopmonster? Kanske till och med flera?

Femåringarna i kommunens förskolor kommer även att besöka The Glass Factory i höst.

Författarträff åk 5
En författare besöker alla elever i årskurs 5 under hösten.

För aktiviteter i satsningen Skapande skola - se länken.

Till toppen