Kulturgruppen för
förskola och skola

Olga kastar lasso

Olga kastar lasso (Julia Frisberg)

Alla barn och unga i Emmaboda kommun ska bli delaktiga i kulturupplevelser, skapa själva och ges möjlighet till ett upplevelsebaserat lärande i förskolan och skolan

Skolkulturgruppen ansvarar för de professionella och externa kulturinslagen i förskola och grundskola enligt Emmaboda kommuns skolkulturgaranti. Den förnyas under kommande kulturplan 2024-2027.

Nedan ser du kulturinslagen som planeras våren 2024 och hösten 2023 (läsåret 23/34). Åk.1, 2, 4 och 8 har även Skapande skola.

Skolkultur våren 2024

Scenkonst för förskoleklass
DEN FULA ANKUNGEN
HC Andersens klassiska och välkända saga med Teater Tummeliten. Medverkande: Agneta Malmén Danielsson

Det var så härligt ute på landet. Det var sommar och en anka låg och ruvade i sitt rede. Äntligen knakade det och den ena ankungen efter den andra tittade ut. Men det största ägget tog lite längre tid för i det låg det inte en ankunge. I det största ägget låg i stället en svanunge, helt olik alla de andra syskonen...

Scenkonst för f-klass och årskurs 1
SEN KOM VINTERN
med Obanteatern

"Sen kom vintern" bygger på Per Gustavssons Augustnominerade bok med samma namn. Den handlar om en hare som är stadd i sina vanor. Varje dag besöker haren sitt trädgårdsland för att se till sina morötter. Det enda som stör harens vardag är den lömska räven som dyker upp än här, än där. Haren måste alltid vara på sin vakt. En dag vaknar haren upp och känner inte igen sig själv i spegeln. Den annars bruna pälsen har blivit vit...

Scenkonst för lågstadiet
OLGA KASTAR LASSO
med Byteatern Kalmar Länsteater

Välkomna till vilda västern där den årliga lasso-tävlingen strax går av stapeln. Den drivna och äventyrliga hjälten Olga har siktet inställt på vinst och första pris, en resa till Japan. Hennes bästa vän hästen Stefan vill mest ha glass. Olga lyckas till slut övertyga Stefan om att lasso är kul, men då blir han plötsligt en oväntat stor konkurrent i tävlingen. Vad ska hon göra nu? Olga kastar Lasso är en fartfylld, rolig och spännande föreställning med livemusik och mycket sång i en mustig cowboymiljö.

Scenkonst för mellanstadiet
ARTIKLARNA - dansföreställning med Lotta Gahrton Produktion

Med utgångspunkt i barnkonventionen och med hjälp av bland annat mobiltelefoner och ungas egna röster om sin livssituation bygger vi en interaktiv föreställning om mänskliga rättigheter i dagens samhälle. Var med om en föreställning där Du är
delaktig!

Museibesök för högstadiet
Årskurs 7:s årliga besök på The Glass Factory

Författarbesök för årskurs 8
Pär Sahlin
kommer till Emmaboda

Scenkonst för högstadiet
LORD REDMOORE
med Teateri

Teateri berättar historien om en ung kille som långsamt blev fråntagen sin kropp men som levde fullt ut i en annan värld, i en annan identitet. Som avataren Lord Redmoore kunde Mats röra sig fritt utan rullstolar, assistenter och andningsapparater. Genom Lord Redmoore fick han uppleva äventyr, kärlek och kamratskap.

När Mats gick bort vid 24 års ålder, lämnade han två förtvivlade föräldrar efter sig som sörjde hans ensamma, värnlösa och tragiska liv. Men efter att ha skrivit ett meddelande på Mats blogg och berättat om hans bortgång fick de en diametralt motsatt bild. Bloggen blev översköljd av bestörta reaktioner. Hundratals människor från hela världen uttryckte sin sorg och saknad, och berättade hur mycket Mats hade betytt för dem i deras liv.

"Lord Redmoore" är baserad på den sanna historien om Mats Steen. Det är en berättelse som ställer en av livets svåraste frågor: Vad är ett fullödigt liv? Och vem bestämmer det?

 

Skolkultur hösten 2023

Scenkonst för förskoleklass
NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA GENOM SVERIGE
med Björn Söderbäck 4-7/9

Selma Lagerlöfs klassiska ”värstingresa” berättas och gestaltas så det står härliga till i en prisbelönt berättarteater.

Scenkonst för förskolan
Orkesterpop med
ALVAR SÄGER ATT JAG INTE FÅR KOMMA PÅ HANS KALAS
17-18/10

En interaktiv musikteaterföreställning om lögner och moraliska dilemman. Alvar säger handlar om lögner, avundsjuka och egoistiska tankar, att känna sig annorlunda och att inte passa in i gängse normer. Allvaret blandas med lustfyllda låtar som t ex ”Silverfisken Risko” som dansar disco i en diskho. Föreställningen är interaktiv och kommunikativ, barnen deltar i rörelse och framförallt sång från början till slut.

Orkesterpop anpassar föreställningen efter ålder på barnen.

Museibesök för förskolan
5-åringarnas årliga besök på The Glass Factory.

Författarbesök för årskurs 5
Författaren Kerstin Lundberg Hahn möter alla klasser i årskurs 5.

Scenkonst för årskurs 7
PACE
är en intim samtida cirkusföreställning som framförs av två fenomenala akrobater. I mötet mellan dessa två individer ställs publiken inför frågan vad vi önskar att samhället som helhet ska vara.

Med humor, värme och originella rörelser skildrar de tunga ämnen som status, maktmissbruk, samtycke och jämställdhet. Hur skapar vi en relation där vi känner tillit och trygghet?

Författarbesök gymnasiet år 1
Årligt författarbesök. I år med författaren Mats Berggren.

Scenkonst gymnasiet
Riksteatern med VAR ÄR MITT HEM?

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv. Det går inte en dag utan att dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land?

I den gripande monologen Var är mitt hem? berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder, och med varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva som illegal. Han är bara ett barn. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Ta del av hans historia som pendlar mellan skratt och allvar utan att lämna någon i publiken oberörd.

För aktiviteter i satsningen Skapande skola - se länken.