Electric Boogie är invigd

Magnus Gustavsson, konstnär, framför Electric Boogie 201217

Ny väggmålning i Vilhelm Mobergsgymnasiets matsal.

På torsdagen den 17/12 invigdes väggmålningen ELECTRIC BOOGIE skapad av konstnären Magnus Gustavsson, i Industritekniska programmets nyrenoverade matsal på Vilhelm Mobergsgymnasiet i Lindås, Emmaboda kommun.

Lärarna Johan Halvardson och Anders Ernlothsson tog i höstas kontakt med kommunens kulturenhet, som gav 2019 års kulturstipendiat Magnus Gustavsson uppdraget. Magnus har, inspirerad av elevernas arbete med robotteknik på gymnasiet, skapat ett verk som kan ge många tankar om människans samverkan med robotar. Här finns dans, rörelse och kopplingar till Michelangelos målning med Adam och Gud i Sixtinska kapellet, om man vill.

Matsalen har fått liv och färg och nu uppehåller sig gärna såväl lärare som elever i den förut så kala matsalen.

Emma Åhlander Hansson, Bildningsnämndens ordförande, invigningstalade och klippte band. Dessutom medverkade lärarna Johan Halvardson och Anders Ernlothsson samt Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur.

Belysningen av verket har bekostats av EMFAB Emmaboda Fastighets AB.

Se en film från invigningen nedan.

Om väggmålningen och konstnären

Sedan tidigare finns en väggmålning i robothallen på våning 1 i gymnasiets lokaler, från 60-talet, målad av Josef Schott. (Josef har bl.a. även skapat väggmålningar i Lindås skola). Därför kändes det naturligt att gå vidare med väggkonst även här på våning 2, när nu skolan fått uppfräschade lokaler. Magnus har arbetat fram sin idé med förankring hos lärare och elever. Och vad kan vara bättre i denna miljö än att ge ett konstnärligt uppdrag åt en konstnär som studerat produktdesign?

Magnus Gustavsson har efter sin examen 2014 ägnat sig helt åt sin konstnärliga utveckling. Oftast måleri på duk. Han använder sig gärna av moderna hjälpmedel för att manipulera bilderna och på det sättet skapa ett uttryck som bara skulle kunna vara ett resultat av tiden vi lever i nu. Bilder med rörelse, övertoningar, intryck. I spänningen mellan det traditionella och moderna behandlar han existentiella teman i sina motiv. Det handlar ofta om vår plats i en föränderlig samtid, hur vi påverkas av omvärlden och den av oss.

Här är det temat Robot och Människa som funnit sin naturliga plats på Industritekniska programmet.

- - -
Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 0471-24 92 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 0471-24 90 00
www.emmaboda.se Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats.