Världspremiär för filmen Utvandrarna i Emmaboda

Årets stora svenska biofilm Utvandrarna får världspremiär i Vilhelm Mobergs småländska hemtrakter, Emmaboda. Den nya storslagna filmatiseringen i regi av Erik Poppe galavisas på Folkets Hus den 18 december, i samarbete med kulturenheten på Emmaboda bildningsförvaltning.

Filmen omfamnar Vilhelm Mobergs samtliga fyra romaner i Utvandrarsviten och berättas den här gången ur Kristinas perspektiv.

Filmen har sin officiella premiär på biografer runt om i Sverige den 25 december. Men några dagar innan dess sker världspremiären av Utvandrarna i Vilhelm Mobergs hemvist i Emmaboda i Småland. Emmaboda tar nu också hem titeln årets kulturkommun 2022 för sina breda satsningar på det lokala kulturlivet. Bland annat ställdes stillbilder från kommande Utvandrarna ut i Duvemåla under sommaren 2021.

- Vilhelm Moberg och hans Utvandrarna är en stor del av det svenska kulturarvet och världslitteraturen. Den har haft stor betydelse för många, speciellt här i Emmaboda där både Moberg och hans litterära universum föddes. Det känns därför otroligt fint och vi är stolta över att världspremiären hålls just här i Emmaboda, där berättelsen om Karl Oskar och Kristina tog sin början, säger Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun.

Filmatiseringen av Utvandrarna är ett storslaget äventyr som tar oss över världshav, genom liv och död, kärlek och sorg. I Erik Poppes regi får vi återigen följa Vilhelm Mobergs tidlösa berättelse om Kristina och Karl Oskar som gör den omvälvande resan över världshav för att finna ett nytt hem. De ikoniska huvudrollerna Kristina och Karl Oskar spelas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård.

- Jag har längtat efter att få göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten och det känns otroligt att jag får möta Sveriges filmvärld genom den här folkkära karaktären. Att få spela Kristina och ge henne den uppmärksamhet hon förtjänar har varit en fantastisk upplevelse, säger Lisa Carlehed.

- Vilhelm Mobergs romaner om familjen Nilsson från Småland under 1849 berör något djupt inom en. Utvandrarna tar med oss på en dramatisk resa från Sverige och över Atlanten till Minnesota. Det är en mycket relevant och aktuell berättelse, sett med dagens ögon. Om vilka vi är och vart vi kommer ifrån där jag genom Kristinas ögon vill återge hennes och Karl Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Därför känns det självklart att filmen ska ha sin premiär i Emmaboda där allt började, säger regissör Erik Poppe

Utvandrarna bygger på Vilhelm Mobergs folkkära klassiker och berättar historien om hur drygt en och en halv miljon svenskar gjorde resan över till USA i hopp om ett nytt, bättre liv.

Utvandrarna är en SF Studios/Paradox produktion i samproduktion med TV4 & C More, Film i Väst, Fantefilm och Nordsvensk Filmunderhållning med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Nordisk Film och TV Fond, Danska Filminstitutet i samarbete med DR.

Filmen distribueras av SF Studios och REInvent Studios hanterar den internationella försäljningen.

Foto: Baldur Bragason

För mer information kontakta:

Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur
telefon: 0471-24 92 24