Kulturstipendiater 2022 utsedda

Emmaboda kommuns kulturstipendium 2022

Bildningsnämnden har utsett tre mottagare

Bildningsnämnden i Emmaboda kommun utsåg idag 2022 års tre kulturstipendiater. Prisutdelning kommer att ske den 14 februari 2023 under programmet för Emmabodadagen. Tid och plats meddelas senare.

Hedersomnämnande

Emmaboda kommuns kulturstipendiums hedersomnämnande 2022 går till Elisabeth Bergstrand Poulsen-sällskapet.

Motivering

Emmaboda kommuns kulturstipendiums hedersomnämnande går i år till Elisabeth Bergstrand Poulsen-sällskapet. EBP-sällskapet i Långasjö hedrar minnet av en konstnär och kvinna från det tidiga 1900-talet, samtida med många av de kvinnor som sökte en roll och karriär utanför hemmet och den traditionella kvinnorollen; t.ex. Gertrud Lilja, Harriet Löwenhjelm, Siri Derkert, Selma Lagerlöf och Fogelstadkvinnorna. EBP-sällskapet hanterar en konstsamling, skapar regelbundet träffar och skrifter, deltar i litteraturmässor och har i år skapat en turnerande utställning "Den beslöjade kvinnan" om Elisabeth Bergstrand, Siri Derkert och Ninnan Santessons resa till Algeriet 1914. Nyligen föreläste de på Kalmar Läns Museum om både Elisabeth Bergstrand Poulsens och Gertrud Liljas uppväxt och livsgärningar. Elisabeth Bergstrand Poulsen-sällskapet är en viktig del av kommunens kulturliv och är väl värda ett hedersomnämnande och all uppmuntran i sitt fortsatta arbete.

Arbetsstipendium

Emmaboda kommuns arbetsstipendium 2022 går till Fanny Malmborg Simonsson med artistnamnet Effy Simon. Arbetsstipendiet är ett belopp
om 20 000 SKR.

Motivering

Fanny Malmborg Simonsson, med artistnamnet Effy Simon, är uppvuxen i Emmaboda kommun och har efter musikstudier i London och Malmö återvänt till bygden. Hon är trubadur och har släppt sju låtar varav en engelsk EP och två singlar från sin kommande svenska EP, som spelades in på Tambourine studios i Malmö förra våren. Just nu är hon igång med att arrangera en musikfestival i Emmaboda sommaren 2023 parallellt med sina musikstudier på Linnéuniversitetet. Hon vill använda stipendiet till att spela in sina egna versioner av sånger med koppling till musikalen Kristina från Duvemåla och den nya filmen Utvandrarna. Vi vill gärna uppmuntra henne i hennes fortsatta arbete med kultur i Emmaboda kommun.

Ungdomsstipendium

Emmaboda kommuns ungdomsstipendium 2022 går till Lova Ericsson. Ungdomsstipendiet är ett belopp om 5 000 SKR.

Motivering

Lova Ericsson Lova är en sång och musikglad 18-åring som har gjort flera framträdanden som solist i olika sammanhang i kommunen, t.ex. vid Världens barngalor, Hjärtegalorna, insamlingar till Ukraina, solist med Internationella kören, m.m. Lova började sjunga som minior i Långasjö kyrkokör och är fortfarande verksam i kyrkokören. Lova har tillsammans med kamrater från musikskolan startat en orkester som fått namnet Lillgammal. Detta spelglada gäng har varit och underhållit vid samtliga äldreboenden och gruppbostäder i kommunen. Vi vill gärna uppmuntra Lova i hennes fortsatta utövande.

Beredande grupp har varit kulturskolechef Ann-Charlotte Odlingson, bibliotekschef Ásdís Paulsdottir och kulturchef Jan Dzedins.

- - -
Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 0471-24 92 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 0471-24 90 00
www.emmaboda.se Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats.