Vårens program 2020
på The Glass Factory

Collagebild våren 2020 The Glass Factory

Utställningar, vernissager, konserter, demos, bokrelease, familjeaktiviteter - en fullspäckad programverksamhet för alla. Stina Ekblad, Reidar Jönsson, Peter Lejon och Björn Boode gästar museet, utöver den stora glaskonferensen i maj.

Vernissager och utställningar

Den 23 februari håller den norska konstnären Ane Graff ett Artist Talk i hyttan. Under en vecka har hon arbetat i hyttan inom ramen för projektet Nya Småland. Ane berättar om sitt konstnärskap och sin teknik. www.anegraff.com  Länk till annan webbplats.

Den 4 april är det öppning för Fulbrightstipendiaten Ben Orozcos (USA) utställning YTA, med bl.a. neon- och graalteknik. Ben har fått ett stipendium för att arbeta och utvecklas under ett helt år på The Glass Factory. Han har forskat på optiska mönster och effekter. 2-D blir 3-D, verklighet blir fantasi. www.benorozco.com Länk till annan webbplats.

Den 16 maj öppnar INDEX BODA, en samlingsutställning med konstnärer som arbetat i eller regelbundet återkommer till The Glass Factorys hytta. Det blir brokigt och livgivande. Utställningen vill visa på den samtida bredd av skapande som äger rum hos oss.

Den 19 maj har vi vernissage för PALATSET. Inget glasrike utan ett palats! Vi presenterar 8 av våra största nutida konstnärer med koppling till Boda. The Glass Factory fungerar som ett kreativt nav i Glasriket. Här delas kunskaper, erfarenheter och stora idéer föds och förverkligas.

Den 30/5 håller vi nyvernissage för den uppskattade utställningen MÖTEN - ETT ANNAT NU av konstnärsduon Barr&Levén. Ulrika Barr och Kristina Levén demonstrerar sin spännande teknik i hyttan tillsammans med folkmusikern Anders Löfberg. Konsert och levande demonstration i hyttan!

Den 6 juni är det dags för Riksglasskolans (Nybro) utgångselever att visa sin examensutställning.

På midsommardagen den 20 juni öppnar vi sommarens stora utställning på The Glass Factory, PAVILJONGEN. Vi visar och berättar om det svenska glaset under funktionalismen, en estetisk strömning som påverkade både konst, design, arkitektur och samhällsbygge. Glaset kommer från museets samlingar från åren mellan världsutställningarna Stockholmsutställningen 1930 och "H55" Helsingborg 1955. Däremellan hade vi även ett världskrig. Hur såg glaset i Sverige ut när världen gungade?

Lejon och Boode packar upp museets glassamling för publik

Inför publikens ögon packar de båda kännarna Peter Lejon och Björn Boode upp konstnärers verk och berättar anekdoter och fakta. Öppnar lådorna. Blåser av dammet. Låter glaset skina. Den 7 mars samt den 4 april.

Glashelgen den 25-26 april - bok, musik, familjeaktiviteter

Lördagen den 25 april blir det bokrelease för den nya boken ULRICA HYDMAN VALLIENS KERAMIK. Författarna Caroline och Björn Boode visar bilder och berättar om Ulricas djärva och personliga keramik och belyser hennes drivkrafter. Lördagen blir till en heldag med varietéartisten och skådespelaren Martin Ellborg och T.O.M. Waits Orkester i hyttan. Martin går på glas, orkestern spelar och sjunger nytt material inför sin nya turné!
På söndagen den 26 april är det full skaparverkstad i museet för alla åldrar. Ulrica Hydman Valliens tulpanmålare Dagmar S Klaja visar hur hon målar glas och ateljén är fylld av aktiviteter för alla.

Glass Art Society 2020 20-23 maj - internationell konferens i Glasriket

Den internationella konferensen GAS 2020 har valt att lägga två dagar av sin konferens på The Glass Factory. Uppemot 2 000 besökare väntas och The Glass Factory lägger ett eget program för allmänheten under hela veckan med demos i hyttan, stafettprojekt för glaskonstnärer och ett Party Boda Style på fredagkvällen... separat program presenteras senare i vår.

Heja Ingemar! - reading av förlagan till Mitt liv som hund

Skådespelarna Saskia Husberg, Björn J Boklund läser pjäsen som var förlagan till Mitt liv som hund, i hyttan den 30 maj. Texten sattes aldrig upp, Reidar Jönsson skrev om den till bok som sedan blev film och sedan blev kulturhistoria! Reidar Jönsson inleder och berättar. Historen utspelar sig i Boda och bygger delvis på självbiografiska inslag.

En dag med Moberg - med Stina Ekblad m.fl.

Kommunens årliga samarbete med Vilhelm Mobergsällskapet En dag med Moberg äger i år rum på The Glass Factory den 27 juni. En heldag av föreläsningar, mat och konsert. Bl.a. medverkar Peter Lejon som berättar om Mobergs kopplingar till Modala glasbruk, Kulturparkens Lennart Johansson föreläser om Moberg och Alvestatiden och Reidar Jönsson om sin brevväxling med Vilhelm Moberg. Dagen avslutas med en körkonsert där Dramatenskådespelaren Stina Ekblad läser valda texter ur Vilhelm Mobergs litterära arv.

Kurser och workshops

Som vanligt pågår levande verksamhet med konstnärer dagligen i hyttan och The Glass Factory står som värd för skolbesök, utbildningar och kurser. Den 23-29 februari bl.a. tar museet emot 16 holländska studenter som utvecklar sina idéer tillsammans med vår personal. Den 23-28 april bjuder vi in till en internationell neon- och plasma-workshop med Ben Orozco.

Förändringar

Museets basutställning GLASRIKET FOREVER uppgraderas med utökade samlingar av Erik Höglunds och Monica Backströms glasföremål. Dessutom förbereder museets tf ledning ett uppdaterat erbjudande till sommaren, med aktiviteter för alla. 

Museet har ändrat sina vinteröppettider. Fram till den 19 april håller museet öppet enbart lör- och söndagar kl.11-16. Från den 25 april till den 15 september, under sommarsäsongen, är det öppet dagligen mån-fredagar kl.10-18, lör-söndagar 11-17. På så sätt får museet mer tid till internt arbete med samlingen, tid för uppbyggnad och marknadsföringsarbete under vinterhalvåret.

- The Glass Factory är det pedagogiska glaspalatset i Glasriket där barn, ungdom, familjer, konstkännare och utövare lär av historien och det immateriella kulturarvet för framtida utveckling!

Jan Dzedins, tf museichef samt verksamhetschef för kultur
The Glass Factory, Emmaboda kommun
E-post jan.dzedins@emmaboda.se Tfn 0471-24 92 24

Till toppen