Ekot av Utvandrarna

Amanda Heijbel och Jan Troell 2022

Amanda Heijbel och Jan Troell 2022

Ny poddserie utforskar ekot av Mobergs
Utvandrarepos med stöd av bl.a. Emmaboda kommun

Den gotländska journalisten Amanda Heijbel intervjuar Jan Troell, Jens Liljestrand, Åsa Bergh, Lisa Carlehed, m. fl. under en levande ljudresa i 10 delar. Amanda gästar dessutom En dag med Moberg den 18 juni i Emmaboda Folkets Hus där hon intervjuar skådespelerskan Lisa Carlehed.

En svensk litteraturklassiker
Vilhelm Mobergs böcker om Karl Oskar, Kristina och deras följe av Amerikaemigranter från 1800-talets fattiga Småland har satt djupa spår i kulturen, debatten – och i människors hjärtan. Originalverken, som utgår från den historiska epok då omkring en fjärdedel av Sveriges befolkning utvandrade till USA, har fascinerat generationer av läsare. Berättelsen har upprepade gånger omtolkats och bl. a. blivit till Oscarsnominerad film (Troell, 1971) och storslagen musikteater (Kristina från Duvemåla, urpremiär 1995). I podcasten Ekot av Utvandrarna uppsöker den gotländska journalisten och skådespelaren Amanda Heijbel Utvandrarnas budbärare, uttolkare, vurmare – och kritiker.

“Utvandrarna skakade om mig när jag först läste böckerna i tioårsåldern. Tjugo år senare har jag äntligen tagit fasta på att vi är många som upplevt en enormt stark relation till Mobergs karaktärer, och som ofta själva har Amerikafarare i släkten. Jag intresserar mig för hur Utvandrarserien – som ju är fiktiv – har påverkat vår syn på den faktiska emigrationen. Och naturligtvis för vad det är som gör att en 70 år gammal bokserie ännu kan ge sån resonans”, säger Amanda Heijbel, som på egen hand producerat den nya podcasten.

Under tio målande avsnitt får vi följa med hem till personer som den 91-åriga filmskaparen Jan Troell, musikalartisten Åsa Bergh och författaren Jens Liljestrand, som skrivit den enda heltäckande biografin om Vilhelm Moberg. Resan går även genom Mobergs uppväxttrakter i Småland där berättelsen om Utvandrarna har sin början, med besök hos ett flertal initierade människor samt vid litterära platser.

Serien avslutas med en livepodd från det årliga arrangemanget ‘En dag med Moberg’ i Emmaboda i juni, då skådespelaren Lisa Carlehed
(Kristina i nyfilmatiseringen av Utvandrarna, 2021) är gäst. Emmaboda kommun stöder på detta sätt podden som också får publicitet för sin nylanserade informationssida www.vilhelmmoberg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De första avsnitten av podcasten EKOT AV UTVANDRARNA publiceras i månadsskiftet maj/juni 2022 och finns gratis att lyssna på där du hittar poddar (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast), samt via produktionsbolaget moxiemedia.se. Sök även på EKOT AV UTVANDRARNA på Facebook och Instagram.

- - -

Kontakt för vidare frågor och intervjuer
Amanda Heijbel – producent och programledare
E-POST amanda@moxiemedia.se
TFN 076-3167967

Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 0471-24 92 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 0471-24 90 00
www.emmaboda.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats.

Årets Kulturkommun 2022
Till toppen