Fotoutställning "Tidsaspekt" - stoppa tiden en stund!

Björn Lundblad Favvotallen

Vernissage för "Tidsaspekt" av fotografen Björn Lundblad

Björn Lundblad, Åfors, arbetar fantastiskt spännande med polaroidkameror, egenskapade kameror och redigering - välkomna till något alldeles extra i Emmaboda Bibliotek i sommar!

Pressvisning 1/7 kl.13:00 i konsthallen Konstboda i Emmaboda Folkets Hus.
Vernissage 1/7 kl.15:00 med bubbel och presentation av fotografen.
Utställningsperiod 1/7 - 29/7 2022, mån-fredagar 12:00-17:00.

Tidsaspekt – tidshänseende – att ge sig tid eller hänge sig åt sitt seende?!
Att stanna upp… att betrakta, ta beslut att stoppa tiden en stund.
Att fånga en stämning, ljuset som färdas och registreras av det ljuskänsliga materialet. Välkomna!

Läs mer om utställningen och Björn Lundblads egna ord om sitt arbete:
Jag har ju inte stoppat tiden… den fortsätter som vanligt, men jag har tagit ett beslut att jag vill behålla en stund för att kunna ta fram den igen och betrakta vid senare tillfälle. Något gjorde att jag stannade precis här, platsen talar till mig och det som möter mig i den stunden sätter igång känslor och tankar som jag vill bevara i en bild, en bild som är speciell för mig eftersom minnet av stunden finns kvar. För någon annan är det bara en bild, ett utsnitt av verkligheten som betyder något helt annat för den betraktaren.

Vi vill fånga tiden, försöka få ut mer av den tid vi har… någon häller betong i en ihålig ek för att få den att hålla ihop ett tag till. Det är nog inte ekens vilja, den vill bara fortsätta som vanligt och så småningom övergå till mull och näring till andra växter. Nu ligger avgjutningen av ekens hålighet kvar, en minnessten över en tid då betongen hälldes ner och kom att bevara tomrummet i stammen. Betongen kommer finnas där lång tid framöver, den märkliga formen fångade mitt intresse och jag stannade upp för att bevara stunden till senare…

En vän visade mig ett fantastiskt träd för ungefär femton år sedan, vi var fyra personer som höll varandras händer för att nå runt om stammen, eller stammarna rättare sagt, det var två väldiga granar som vuxit samman. Jag ville se det igen och kanske göra en bild. Men när jag letade efter det unika trädet som sträckte sig långt över övriga träd i skogen, fick jag problem. Jag hade inte varit där sedan min vän visade mig och jag trodde att jag visste vägen. Jag letade runt, runt i de olika delarna av skogskanterna där jag trodde att det skulle stå. Till slut gav jag upp och började ta mig tillbaka mot bilen igen, men innan jag kommit ut ur skogen var det som om något ropade på mig... det kom från höger snett bakom mig och jo, DÄR STOD TRÄDET! Lite läskig känsla att bli ropad på i skogen, speciellt av ett träd!
Nu såg det inte ut som förr, den ena av de ståtliga stammarna hade fallit omkull och låg utsträckt i sin fulla längd utefter marken, stödjandes på sina grova grenar. Lite chockad över trädets nya utstrålning och läge undrade jag hur jag skulle göra min bild. Idén var att jag skulle sitta med i bilden, vid foten av trädet, för att man skulle känna den enorma storleken. Men efter en stund, när chocken lagt sig tyckte jag att det nästan var finare på det här viset, trädet visade ju att livet går vidare, stammen som låg ned var ju på väg in i sin nästa tid...

Jag fotograferar med en polaroidkamera från 1975 och även egentillverkade pinholekameror, använder dagens teknik när jag skannar negativ, redigerar och tar fram mina utställningsbilder för att skriva ut på stort arkivbeständigt papper så att bilderna kan hålla för framtida generationer.
Tidsaspekt…

Björn Lundblad Fotograf, född 1956. Utbildad Silversmed, gesällbrev 1977.
1981 ändrade Björn riktning och tog sitt andra stora intresse på allvar, fotograferandet fick ta över helt. Efter många år som fotograf inom reklamvärlden med krav på perfektion och skärpa kände han sig låst och det egna skapandet hamnade i skymundan, kärleken till fotografi och känslan för bildskapandet hade försvunnit. Ett långt uppehåll följde med olika arbeten, bl.a. bussförare i Storstockholms lokaltrafik, ett fritt jobb där kreativiteten kunde få nytt rum vid sidan, helt efter egna idéer.

Björns fotograferande är numera ett väldigt fritt skapande som bottnar i den analoga tekniken, han använder sig nästan uteslutande av äldre kameror och bygger också egna pinholekameror. Film och polaroidnegativ skannas för att kunna skrivas ut på arkivbeständigt syrafritt papper i större format. Polaroidfilmen som han använder har numera slutat tillverkas och är svår att få tag på, vilket gör Björns bilder än mer unika.

Björn Lundblad har lämnat Stockholm för Småland och är numera permanent bosatt i den lilla glasbruksbyn Åfors norr om Emmaboda.