2023 års kulturstipendiater i Emmaboda kommun är utsedda

Babsanteatern

Kulturpris, arbets- och ungdomsstipendium

Emmaboda kommun delar årligen ut ett kulturpris/hedersomnämnande samt ett arbetsstipendium på totalt 20 000 kr. Från och med 2021 delar kommunen även ut ett ungdomsstipendium á 5 000 kr.

I arbetsgruppen för stipendiet medverkar kulturskolechefen, bibliotekschefen och verksamhetschefen för kultur. De samlar in och föreslår mottagare till nämnden, som fastslår beslutet.

Vid Bildningsnämndens sammanträde idag den 231109 beslutade nämnden att utse följande mottagare av Emmaboda Kommuns kulturstipendium:

Hedersomnämnande

Emmaboda kommuns kulturstipendiums kulturpris 2023 går till Babsanteatern.

Motivering Babsanteatern
Energisk utlevelse, stora och varma leenden, genuin glädje och lustfylld laddning, alla dessa epitet kännetecknar årets mottagare av heders-omnämnandet. Teatergruppen är en representant för levande så kallad funkiskultur och en förebild för oss alla att vilja och våga ta del i kulturutövandet och samhället. Från och med 2024 är de inskrivna i kommunens kulturplan. Babsanteatern leds av Marie Welander och Inger Andersson och är en daglig verksamhet inom LSS. Babsanteatern är en viktig del av kommunens kulturliv och är väl värda all uppmuntran i sitt fortsatta arbete.


Arbetsstipendium

Emmaboda kommuns arbetsstipendium 2023 går till Sanna Laakso. Arbetsstipendiet är ett belopp om 20 000 kr.

Motivering Sanna Laakso
Sanna Laakso är en ung sverigefinsk konstnär uppvuxen och bosatt i Emmaboda kommun. Sanna brinner för frågor om kvinnors rättigheter, asyl och migrationsrätt. Hon arbetar ofta med stereotypen av finnar i Sverige genom sin konst och har valt kniven som sitt favoritmotiv. Just nu arbetar hon som programledare på Sveriges Radio där hennes uppgift är att lyfta fram och informera om Sveriges sverigefinska minoritet. År 2020 blev Sanna utsedd till Årets unga sverigefinne*. Sanna vill använda stipendiet till att författa en bok om tre generationer sverigefinnar i Emmaboda. Boken ska utgå ifrån Sannas farfar som var aktiv i att värva arbetskraft från Finland till Emmaboda Glas, hennes farmor som jobbade på Hotell Linden och sluta med henne själv, som då blir tredje generationens invandrare.

Sverigefinnarna är en erkänd nationell minoritet, med egen flagga och egen högtidsdag. Enligt lagen ska skolor, kommuner och andra myndigheter uppmuntra och synliggöra sverigefinsk kultur. Den är en del av den svenska kulturen och har så varit under nära tusen år.

* Titeln utdelas av Sveriges Radio Finska, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen.


Ungdomsstipendium

Emmaboda kommuns ungdomsstipendium 2023 går till Anna Haraldsson.
Ungdomsstipendiet är ett belopp om 5 000 kr.

Motivering Anna Haraldsson
Anna är 21 år, född och uppvuxen i Emmaboda och Vissefjärda. Just nu går hon på Kursverksamheten vid Göteborgs universitets konstskola i Göteborg. Anna har alltid tyckt om att teckna och fick i slutet av nian stipendium av Emmabodabygdens konstförening för goda prestationer i bild. Hon har ställt ut sin konst, bland annat på Himmelsberga museum. Hon gick på Jenny Nyströmskolans inriktning Bild och form på gymnasiet för att sedan gå på folkhögskolan Skurup och Fridhem i Malmö där hon studerade brädspel/digitalspeldesign. Stipendiet kommer att användas till material eftersom det betalas av studenterna själva på konstskolan. Vi önskar Anna all lycka i sin fortsatta förkovran!

- - -

Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 010-353 12 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 010-353 10 00
www.emmaboda.se Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats.

Babsanteatern

Hösten 2023 medverkade Babsanteatern i Världens Barn-galan på SVT, då Babsan (Lars-Åke Wilhelmsson) dök upp mitt i Babsanimitatören Jenny Peterssons uppträdande.