120 gymnasieelever såg kritikerrosad föreställning

Var är mitt hem

VAR ÄR MITT HEM? med Teater Gyllene Draken

Igår, torsdag den 16 november, spelades pjäsen VAR ÄR MITT HEM? av och med skådespelaren Danjin Malinovic i regi av Michael Cocke, för 120 gymnasieelever på Emmaboda Folkets Hus. Det var Riksteatern Kalmar län och kulturenheten på Emmaboda kommun som tagit hit föreställningen, som en del i Emmabodas skolkulturgaranti, men det var första gången på länge som gymnasieeleverna såg teater. Från och med 2023 har gymnasiet ett skolkulturombud i Åsa Svensson som nu samplanerar arrangemang ihop med elever och lärare.

Svensklärarna på skolan hade gjort förarbete med eleverna och lyssningen och koncentrationen var stor när Danjin med musik, ljus och agerande berättade sin familjs historia.
- Skitbra, sa en elev efteråt, som sa "urtrist" före föreställningen. Och det var bara ett av flera liknande positiva omdömen efteråt, både bland lärare och elever. - Bästa publiken i Kalmar län!!! utbrast Danjin när eleverna skockades i foajén på väg ut. Det märktes att många blivit berörda.

I Var Är Mitt Hem, som är en kommunikativ och stark föreställning, berättar Danjin Malinovic om sin lyckliga uppväxt i Jugoslavien. Ett liv som fick helt andra förutsättningar när kriget kom och ultranationalisterna tog över. Om flykten till ett korrupt Moskva. En berättelse om lycka, krig, flykt och hopp, samt känslan av att vara stämplad som en illegal människa. Till sist om ett Sverige där det verkade möjligt med en nystart.

- - -

Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 010-353 12 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 010-353 10 00
www.emmaboda.se Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats.

Till toppen