Lyckat firande av Sverigefinnarnas dag

Sanna Laakso 2024

Sanna Laakso, arrangör.

Över 100 besökare kom till Folkets Hus

Helgens evenemang "Sverigefinnarnas dag 24/2" i Emmaboda Folkets Hus blev mycket lyckat. Drygt hundra besökare kom till dagens olika aktiviteter, som bestod av högläsning och pyssel för barnfamiljer i Emmaboda Bibliotek, musikkafé med trubadurduon Jonas och Leon Rajala, quiz, konstsamtal med Sanna Laakso och storfilmen Höstlöv som faller av Aki Kaurismäki.

Besökarna bestod av enskilda, familj och vänner som både hade och inte hade finskt påbrå. De kom både från Emmaboda, Kalmar, Nybro, Växjö och Alvesta och många uttryckte glädje över att få tala det finska språket, få presentera och uppleva finsk kultur och bara att ses.

Sverigefinnarnas dag började firas 2011. Datumet 24 februari valdes för att det var folklivsforskaren Carl-Axel Gottlunds födelsedag. Dagen firas för att uppmärksamma den största nationella minoriteten i Sverige och främja den sverigefinska kulturen. 700 000 personer i Sverige identifierar sig som sverigefinnar.

Att lära ut och prata om de nationella minoriteterna är viktigare än vi tror. Alla vet inte vilka de fem nationella minoriteterna eller språken är och vad de har för särskilda rättigheter.

Kommunen flaggade även med den sverigefinska flaggan för första gången. Arrangemanget var ett initiativ av kulturpristagaren Sanna Laakso och kulturenheten i Emmaboda kommun.

Foto: Samuel Novek

- - -

Jan Dzedins
Verksamhetschef för kultur

Emmaboda kommun, Box 100, 361 21 EMMABODA
Tfn. direkt 010-353 12 24
E-post jan.dzedins@emmaboda.se

Besöksadress Järnvägsgatan 28, Emmaboda
Tfn. vx 010-353 10 00
www.emmaboda.se Länk till annan webbplats.

Gilla Emmaboda Kultur på Facebook Länk till annan webbplats.

Sverigefinnarnas dag i Emmaboda 2024