Boda Glasbruk

Erik Höglund

Erik Höglund är förebilden till Konstnären i filmklassikern "Mitt liv som hund" av Reidar Jönsson.

Boda glasbruk grundades 1864 av glasblåsarmästarna Vidlund och Scheutz som tidigare jobbat vid Kosta glasbruk. Under 1950-60-talen hade Boda glasbruk sin storhetstid under ledning av den driftiga och framsynta disponenten Eric Rosén, som 195 anställde den då bara 21-åriga Erik Höglund direkt från Konstfack.

Höglund fick stor frihet i sitt skapande, vilket resulterade i dispyter med de skickliga och traditionellt utbildade glasblåsarna, som bland annat inte ville höra talas om avsiktliga blåsor i glasen. Att denna unga formgivare skulle bli en av Sveriges främsta glaskonstnärer var det inte många som trodde då. Höglund kombinerade ofta glas med trä eller smide och Boda trä och Boda smide grundades som en följd av Höglunds formgivning.

Under åren har även andra framstående glasformgivare varit knutna till Boda
glasbruk, bland dessa kan nämnas Monica Backström, Kjell Engman, Signe Persson-Melin, Rolf Sinnemark och Bertil Vallien.

I Boda glasbruks lokaler finns nu The Glass Factory - ett upplevelsebaserat
interaktivt glasmuseum med Sveriges mest omfattande konstglassamling. Samlingen består av över 40 000 föremål från olika glasbruk av ett 30-tal konstnärer som har arbetat i materialet glas.

The Glass Factorys webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till toppen