Polis och kommun informerade om säkerhet för äldre

Emmaboda kommun höll tillsammans med kommunpolisen Joakim Andrén den 9 mars en informationsträff på Loket i Emmaboda om hur man kan känna igen och undvika att bli utsatt för bedrägeriförsök.

Joakim Andrén, kommunpolis i Emmaboda och Torsås, inledde med att påtala vikten att alltid anmäla brott och ge information till polisen. Gör man det, ökar fördelningen av polisresurser till Emmaboda. Andelen anmälda bedrägeribrott i Sverige har ökat mycket de senaste åren. Polisen delar in bedrägerierna i fem kategorier:

Romansbedrägeri, befogenhetsbedrägeri (när någon utger sig för att ringa från banken), investeringsbedrägeri (ex. bitcoin), kortbedrägeri och fakturabedrägeri.

Polisens råd till att undvika att bli drabbad av bedrägerier är att vara vaksam och aldrig släppa in någon okänd i sitt hem, aldrig svara på konstiga mail med länkar eller inviter på internet där man lockar med pengar, avsluta samtal där ens bankuppgifter begärs och aldrig logga in på sin bank om någon vill det. Försök till bedrägeri och fullbordat bedrägeri ska alltid polisanmälas.

Kommunens säkerhetssamordnare Henrik Svensson kom med handfasta tips hur man skyddar sitt hem: bättre lås, belysning med timer och rörelsedetektor, hemlarm, stöldskyddsmärkning med DNA samt att engagera sig i grannsamverkan.

Slutligen tipsade Louise Sandqvist, folkhälsosamordnare på Emmaboda kommun, om bra länkar på kommunens hemsida som gäller exempelvis brottsförebyggande och konsumentfrågor.