En färgstark vår på The Glass Factory

Den 17 maj slår vi äntligen upp dörrarna igen till the Glass Factory efter en tid av tillfälligt stängt på grund av corona.

- Vi är väldigt glada att välkomna besökare till muséet igen och få dela vår passion och kunskap kring glas, hantverket, konst och formgivning. Vi har stora lokaler och vi har anpassat besöksverksamheten så att den är smittsäker. Vi kommer bland annat ha ett max tak på 30 personer åt gången i museet, säger Ulf Ogenbrant, Museichef.

I år är det 10-års jubileum för museet och vi ser fram mot ett år med många skiftande och spännande utställningar. Våren inledes med tre nya utställningar med både lokal och nationell power.

House of Boda

Utöver den museala utställningsverksamheten har the Glass Factory vuxit till en viktig produktionsplats för nyskapande samtida glas. Det attraherar både nationella och internationella konstnärer och vissa av dem har med tiden valt att etablerat sin kreativa bas i anslutning till museet. House av Boda är en samlingsutställning med dessa konstnärer.

- Det är häftigt att the Glass Factory blivit en hotspot för samtida glas och att fler och fler väljer att etablera sin kreativa bas här. Det är 12 konstnärer från sju länder som har ateljéer här nu och samtliga deltar i utställningen. Den inflyttningen skapar kraft, höjer den konstnärliga nivån och bidrar till ett vitaliserat glasrike, säger Markus Emilsson, Utställningsansvarig The Glass Factory.

I en färgstark och formrik utställning får du ett smakprov av det nya progressiva glasriket. House of Boda är en semipermanent utställning som öppnar 17 maj och som finns att ta del av de kommande åren.

Föreställningar och Impulser

Konstnär Frida Lundén Mörk har kurerat en utställning med ett urval från fjolårets examensarbeten från Konstfacks utbildningar i keramik och glas. Fyra konstnärer deltar Elsa Binder Ekedahl, Malin Ida Eriksson, Jo Andersson, Wictor Öberg, och vid en första anblick kan de verka väldigt olika. Något av arbetena är ett skirt, intuitivt sökande, ett annat som en direkt käftsmäll som kräver din uppmärksamhet. Men det finns ett spännande gemensamt drag mellan konstverken som utforskar det ”verkliga” i förhållande till det upplevda: sättet vi interagerar med omvärlden, både i sociala sammanhang men också i förhållande till våra egna känslor. Föreställningar och Impulser visas mellan den 22 maj- 20 juni.

Note to Self

Glaskonstnären Anna-Linda Gabriel bjuder in till en stillsam interaktiv utställning där ho reflektera kring objektets betydelse. Föremål blir del av våra liv. Vissa varsamt omhändertagna andra omedvetet utvalda. Genom att återvända till föremål hon producerat under de senaste 20 åren har hon skapat en utställning med nya tolkningar och installationer. Note to Self blir således både en återblick och en nutida upplevelse av Anna-Linda Gabriels konstnärskap. Det är också en dialog om det undermedvetna, om varför vi samlar på det vi gör. Note to Self visas mellan den 22 maj – 1 augusti.

Förhandsvisning för små grupper Fredag 21 maj

Föreställningar och Impulser och Note to Self öppnar den 22 maj. För de nyfikna som söker det lilla extra kommer det dock finnas möjlighet att boka in sig, och sin lilla grupp, för en exklusiv förhandsvisning redan den 21 maj. I grupper om fyra kommer vi guida er genom de nya utställningarna och berätta om konstnärer och verk. Guidningen rymmer också litet tilltugg och dryck och blir en perfekt kontrollerad och trygg after work för dig och dina närmsta.

21 maj /16:00-20:00.

Besöket måste förbokas. Därefter kommer visningen ske gruppvis vid överenskommen tid.

PRESSVISNING den 19 Maj från kl 14:00

Boka ditt besök på:

catrine.hedsved@emmaboda.se, Telefon 0471-24 93 60

För mer information kontakta:

Ulf Ogenbrant, chef The Glass Factory
telefon: 0471-24 92 20, e-post: ulf.ogenbrant@emmaboda.se

Till toppen