Chans att söka stimulansstöd

RF SISU logotyp

Vill din förening utveckla verksamheten för barn, unga och vuxna? Småländska föreningar har nu möjlighet att göra satsningar inom tre prioriterade områden: trygghetscoach i föreningen, ungas delaktighet och motionsidrott för vuxna.

Syftet med stödet är att föreningarna ska utveckla sin verksamhet, testa nya idéer och metoder. Efter satsningen förväntas alla som fått stöd att redovisa och utvärdera arbetet. Vi kommer sedan att sprida arbetet och möjligheterna vidare till andra småländska idrottsföreningar. Om fler ansöker än vad vi har möjlighet att ge stöd till kommer selekteringen ske utifrån en geografisk och idrottslig spridning. Besked om vilka som medges stimulansstöd presenteras under vecka 9 2023. Sista ansökningsdag är 10 februari 2023.

Trygghetscoach i föreningar

Vi vill att föreningen utser en eller flera medlemmar som blir ”Trygghetscoach” och ansvarar för att trygghetsfrågorna lyfts i föreningen och arbetar med det i styrelsen, bland ledare, vårdnadshavare och bland aktiva.

Exempel på arbete

  • Ta fram riktlinjer och handlingsplaner inom området. Handlingsplanen ska innehålla åtgärder som föreningen ska vidta om någon bryter mot riktlinjerna.
  • Säkerställa att föreningen med jämna mellanrum tar ut begränsat registerutdrag på alla i föreningen som träffar barn och ungdomar.
  • Identifiera om föreningen har några riskzoner där barn och ungdomar kan känna sig otrygga.
  • Utse någon i föreningen som barn och ungdomar kan vända sig till om de känner sig otrygga.

Ungas delaktighet

Alla barn och unga mellan 13 till 19 år inom idrottsrörelsen ska ges möjlighet att uttrycka sin mening och få den respekterad. För att bli verkligt delaktig behöver varje barn och ungdom, utifrån ålder och mognad, få möjlighet att vara med och forma och ta ansvar för den verksamhet det är en del av. Att få göra insatser i den verksamhet man är en del av kan vara ett sätt att påverka och få ta ansvar.

Exempel på arbete

  • Föreningen skapar en ungdomssektion eller ungdomsråd, där ungdomar får möjlighet att vara med och påverka inom olika områden.
  • En vuxen utses som stöd/ mentor för ungdomar och som följer det löpande arbetet.
  • Sektionens arbete tas upp på styrelsemöten så att det blir en del av föreningens verksamhet.

Motionsidrott för vuxna

Vi söker föreningar som vill utveckla ny motionsverksamhet som riktar sig till målgruppen 25-65 år. För att alla ska ha rätt till idrott - hela livet.

Exempel på arbete

  • Starta ny verksamhet i föreningen utifrån målgruppens önskemål
  • Utbilda ledare som ska hålla i verksamheten för vuxna
  • Utbilda de nya som kommer till verksamheten inom olika områden: till exempel ledarskap, teknik, regler eller kost.

Ansökan

Ansökningsperioden startar i januari 2023 och är öppen till den 10 februari 2023. Ansökan sker via Google Forms där ni fyller i information om föreningen och svarar på frågor om hur ni vill utveckla er verksamhet inom det prioriterade område ni väljer och hur tillvägagångssättet kommer att se ut. Det går bra att ansöka om stöd inom fler än ett av de tre områdena. Om ni vill göra satsningar inom flera områden, vänligen skicka in en ansökan per område.

Anmälan sker via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besked till idrottsföreningar som blivit beviljade stimulansstöd kommer att ges under vecka 9 2023. Om fler ansöker än vad vi har möjlighet att ge stimulansstöd till kommer selekteringen ske utifrån en geografisk och idrottslig spridning. Om ni inte blir beviljade för er satsning försöker vi i dialog med er se hur vi på annat sätt kan stödja ert initiativ.