Fiddekulla trädgård – ett paradis med långväga kunder

På bara fyra år har Fiddekulla Trädgård blivit ett populärt besöksmål. Förutom miljön är det vinnande konceptet en kombination av egenodlat, självplock och Instagram.

Ett par kilometer öster om Vissefjärda, nära riksväg 28 och sedan en vacker bygata talar en handmålad skylt om att du hamnat rätt. Cecilia och Lovisa Wendt, mor och dotter, rör sig på långt håll mot växthuset tillsammans med Lovisas sambo Nils. Strax efter blir jag hälsad av en polsk vallhund som tittar menade på växthuset och jag följer med:

- Våren är den intensivaste tiden för oss. Då är det plantering som gäller, säger Lovisa Wendt.

Att familjen Wendt hamnade i Fiddekulla är både en slump och öde. För drygt tio år bodde de i Karlskrona och sökte en hästgård som inte helt dränerade ekonomin. En annons dök upp på en plats som var bekant för Cecilia.

- Vi fattade tycke för stället och såg att det fanns potential. Sedan kände jag till trakten då min pappas släkt kommer härifrån, säger Cecilia Wendt.

2017 tog Lovisa initiativ till blomstergården. Nyligen utbildad på Capellagårdens program för ekologisk odling och stort intresse för fotografering rivstartade hon.

- Jag ville öppna upp den vackra omgivningen! Växthuset med tomater och kryddor var starten. Riktig fart blev det när vi kunde erbjuda självplock av snittblommor.

Alla är överens om att de trivs att bo på landet och värdesätter de goda kommunikationerna Emmaboda kommun har i form tågstopp i Vissefjärda och fiberbredband till fastigheten. Sommaren 2020 blev något av ett genombrott på bred front för trädgården. Hemmasemesterfirare från olika delar av landet hittade dit.

- Man märker ett ökat intresse för småskalighet och det genuina. Sociala medier betyder också mycket för genomslagskraften. Vi finns på Instagram och inspirerar dagligen med bilder från gården och om livet med trädgård och odling.