- Startsida
- Bygga, bo & miljö
- Livsmedel och hälsa
- Livsmedel
- Efterhandsdebitering samt riskklassningsmodell
Efterhandsdebitering samt riskklassningsmodell
Efterhandsdebitering och riskklassningsmodell
Efterhandsdebitering innebär att livsmedelsföretagen får betala sin kontrollavgift efter genomförda kontrollbesök. På detta sätt blir det en tydligare koppling mellan utförd kontroll och betalning.
Vad betalar jag för?
I ordinarie kontroll ingår: förarbete innan besöket, själva kontrollen på plats, eventuell provtagning, granskning av material, rapportskrivning och annat efterarbete. Avvikelsehantering och uppföljande kontroll utöver ordinarie, ingår inte utan betalas separat.
Vad avgör hur min verksamhet klassas?
Hur en verksamhet klassas kommer främst bero på fyra saker:
- dess huvudsakliga inriktning, t.ex. om du serverar mat till slutkonsument eller om du tillverkar livsmedel som säljs via återförsäljare, är grossist, transportör, huvudkontor etc.,
- vilka aktiviteter som verksamheten utför, t.ex. inköp av livsmedel, märkning, servering av livsmedel, kylförvaring, bakning, varmhållning, nedkylning etc., och
- dess omfattning (årsarbetskrafter eller produktionsvolym), samt
- eventuella produktgrupper kopplade till särskilda regler som verksamheten hanterar.
Riktvärde för kontrolltid
Livsmedelsverket har beslutat om riktvärden för den ordinarie kontrollen, dvs. en ungefärlig tid som kontrollen oftast bör ta. Avvikelser från detta kan dock förekomma när det finns behov av det. För verksamheter i sista ledet (t.ex. restauranger, skolkök, butiker) är riktvärdet 3 timmar och för tidigare ledet (t.ex. tillverkande anläggningar, grossister, transportörer) och huvudkontor är riktvärdet 5 timmar.
Läsa mer
Du kan läsa mer om den nya riskklassningen på livsmedelsverkets hemsida www.slv.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under Riskklassning av anläggningar och verksamheter från och med 2024.
Har ni frågor eller funderingar kontakta kommunens livsmedelsinspektör 010-353 11 69

