Säker mat hemma

Varje år drabbas cirka 250 000 personer av akut sjukdom orsakad av dålig mat som de tillagat och ätit hemma. Orsaken är ofta slarv eller brist på kunskap. Här får du tips på hur du kan minska risken för att bli sjuk av mat du lagat hemma.

Tips för att minska risken att bli sjuk av mat du lagar hemma

  • Värm maten ordentligt till minst 70 grader.
  • Tänk på att mikrovågsugn ofta värmer ojämnt.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs! Ska du hålla maten varm, så gör det vid lägst 60 grader.
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen/grytan i kallt vatten och rör om.
  • Ta snabbt in maten i kylskåpet. + 4 grader är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet.
  • Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
  • Tvätta händerna efter toalettbesök och innan du börjar laga mat.
  • Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.
  • Håll rent på arbetsbänken.
  • Byt disktrasa ofta! Använd hushållspapper för att torka köksbänken när du hanterat rått kött eller fisk.
  • Ha inga husdjur på köksbänk eller bord.
  • Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk eller om du har sår på händerna.

Säker mat hemma

Det finns mycket informationsmaterial om vad du själv kan göra för att hantera maten säkert i köket. Bland annat hittar du tips hos Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Konsumentverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Livsmedelssverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Astma- och allergiförbundetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där kan du också få svar på dina frågor om GMO, matallergier, tillsatser i mat med mera.